10 tipp téli kirándulásokra gyerekekkel

Kalandra fel! Nézzétek meg izgalmasabbnál izgalmasabb program ajánlatainkat!

Összeállította: Csörgő Andrea

1. Salgó vár
Salgótarjántól északra, Salgóbánya település határában magasodik Salgó vára. Autóval egészen 300 méterre megközelíthető a cél, így akár hidegben, vagy pici gyerekkel is bátran mehettek, pár perc séta csak.
Gyönyörű innen a kilátás a környező hegyekre, a Bükkre, Mátrára, Cserehátra és a Börzsönyre, tiszta időben még a Magas Tátra vonulata is látható. Ha megtehetitek, érdemes a faluból kiindulva Salgóbánya – Salgó-nyereg – Boszorkány-kő – Salgóvár – Salgóbánya útvonalon egy rövid túrát tenni, aminek hossza mindössze 2,5 km.
Közelben található Somoskő vára és a várhegy északi oldalából kihajló, 8-9 méter hosszú, keskeny orgonasíp módjára elhelyezkedő bazaltoszlopok is. Ha egész hétvégére jöttök, megnézhetiteket ezt a várat is, sőt még az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is belefér a programba.
Elsősorban autóval megközelíthető célpont, szállásnak a Hotel Medvest ajánjuk, ahol a szobaárak a félpanziós ellátást is tartalmazzák, illetve 3 éves kor alatt a szállás (étkezés nélkül) ingyenes.

2. Tiszató Jégtúra
Izgalmas élmény a téli Tiszató kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Novemberben lecsapolják a tavat, s a vízszint így egy-másfél méterrel alacsonyabb lesz a nyárinál. Később, a fagy beálltával, amikor a jégréteg biztonságossá válik, túrát szerveznek a tó környéki területen és a tóra is rámerészkedhetünk.
A Jégtúra időtartama 3-4, illetve 4-5 óra, elsősorban nagyobb gyerekekkel érdemes belevágni. Szervezett túrát ugyanakkor találtok rövidebb időtartamban is, könnyebb, családos programnak valót. A nem mindennapi kiránduláson sok érdekes dolgot fedezhettek fel: vaddisznó vackot, halászok életét bemutató kunyhót, vidravárat, fotós lest, s a víz alatti növények és állatok nyomait.
Túrákat szerveznek a Tiszatavi Ökocentrumban és tapasztalt túravezetők is a környéken, pl. http://www.tavitura.hu/turak/teli-turak/
A túrák részvételi díja 1000.-2500.-Ft között van.

3. Hócsúszdapark Mátraszentistván
Ha még nem próbáltátok, mindenképpen menjetek el a Mátrába síelni, ahol többféle pálya várja a síelőket, a kezdők oktatást és kölcsönzést is igénybe vehetnek. Aki pedig nem szeret, vagy nem tud síelni, vagy éppen a kicsik miatt valami biztonságosabb mulattságra vágyik, az kipróbálhatja a Hócsúszdát, ami hómentes napokon is üzemel.
Ez a program nem kifejezetten pénztárcabarát, hiszen öt lecsúszás 2500.-Ft, a síbérlet is pénzbe kerül, ugyanakkor egyszer-egyszer talán megengedhető, különösen, ha a család, vagy a baráti társaság amúgy is szokott síelni.

4. Téli Mecsek
Pécsvárad
A pécsváradi, ezer esztendős bencés apátságot maga Szent István alapította, napjainkban felújítva, sokféle kiállítóhellyel, szállással, a várudvarban kovácsműhellyel és látványkonyhával várja a látogatókat. Szálláshelyként hétvégi akciókkal, anya-lánya hercegnős és apa-fia lovagos tematikus programmal csalogatja a családokat. Ezekről a honlapon lehet tájékozódni. Az ispotályban megismerhetjük és ki is próbálhatjuk a korabeli gyógymódokat, teákat és krémeket készíthetünk. Az Illatkamrában és a Sókamrában fantasztikus illatok, tiszta levegő várja a látogatókat, a Dögönyözőben pedig ellazulhattok, sőt frissítő lábfürdőt is vehettek. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben télen is járható turista utakat is találhattok, Pécsváradról indulva a környéken rövidebb sétákat is lehet tenni.
www.pecsvaradivar.hu

Programok fedett helyszínen

5. Tapolcai Tavasbarlang
A Balatonhoz nem csak nyáron érdemes menni! És most nem csak a befagyott tavon való korcsolyázásra gondolunk, hanem arra, hogy egyre több településen igyekeznek a turistákat a nyári hónapokon kívül is idecsalogatni. Erre példa Tapolca városa az északi part közelében. Az ismert tavasbarlang fölé épült látogatóközpontot, amely egész napos beltéri programlehetőséget kínál, így télen is felkereshetitek. A tíz terem látnivalói közül a gyerekek kedvence a kúszóbarlang, ezen kívül mászófal és játszóterem is várja a kicsiket.
A tavasbarlang különlegessége, hogy hazánk első villanyvilágítással ellátott, és turisztikai célra is használt barlangja. Modern szolgáltatásokkal tették vonzóbbá, csónakázás közben a kihelyezett kamerákból fotót készíthettek magatokról.
Nyitva tartás: november 1 – február 28. között: 9:00 – 15:30 óráig
Belépődíj: gyermek (3-14 éves korig): 1.500 Ft, családi jegy (szülők és a gyermekek 14 éves korig): 5.500 Ft
www.tavasbarlang.hu

6. Futura Élményközpont
Képzeld el a Csodák Palotáját és a Planetáriumot egy helyen, akadálymentesen, babakocsival is bejárhatóan, pelenkázó helyiséggel, kifejezetten kisgyermekeknek szóló játékokkal minden szinten: ez a mosonmagyaróvári Futura Élményközpont.
Itt egészen különleges szórakozást találtok, amelyre egy egész napot érdemes rászánni.
A természettudományok rejtélyes világát, a négy fő elemet tapasztalhatjátok meg a számtalan játék, kiállítás és bemutatóköz segítségével. A nagyobbak kipróbálhatják a szabadulós játékot, vagy villámokat generálhattok a Tesla transzformátorral, modellezhetitek az űrkutatást, kipróbálhatjátok a repülőgép-szimulátort. Ideális program olyan családoknak, ahol különböző életkorúak a gyerekek.
Nyitva tartás: 2016. november 7. – 2017. március 31. között csütörtöktől vasárnapig 10.00 és 18.00 között
Belépődíjak: családi belépő (2felnőtt és 2 gyerek) 6500.-Ft, 3 éves kor alatt a belépés ingyenes.
www.futuramoson.hu

7. Pannon Csillagda
Bakonybél Zirc és a Bakony legmagasabb hegyének közelében áll, s mivel nagyon alacsony a terület fényszennyezettsége, ideális helyszíne a hatalmas csillagvizsgálóval felszerelt planetáriumnak. Főleg nagyobb óvodás és iskolás gyerekeknek szórakoztató a csillagászattörténeti kiállítás és a különböző vetítések. A Tűzgömb-terem a hullócsillagok, a meteoritok bemutatásának ad helyet, ahol meg is érinthetitek az óriási távolságból érkező kőzeteket.
Felnőtt belépőjegy: 2000 Ft, kedvezményes (diák, nyugdíjas, stb.) belépőjegy: 1600 Ft, családi (2 felnőtt; 1, 2, 3 gyermek) belépőjegy: 5500 Ft, 3 éves korig ingyenes.
Nyitva tartás november 1-től 10.00 és 16.00 között

8. Kávézó-sütiző állatbarátoknak
Ha már kimozogtátok magatokat és éppen csendesebb programra vágytok Budapesten, több kávézó is várja az állatbarátokat. Gyerekekkel is látogatható Cat Cafe a Damjanich utcában, ahol társasozni, sütizni, kávézni, olvasni lehet, miközben macska dorombol az öledben. A tejhabra vigyázz a kakaódon, mert könnyen belenyalhatnak! Akkora gyerekkel érdemes idelátogatni, aki már nem dögönyözni szeretné a cicákat, hanem megelégszik a közelségükkel, megfigyelésükkel is. Tagsági díj van, ami italra és süteményre váltható.
Zoo Cafe
A Fejér György utcai Zoo Caféba érdemes ellátogatnod, ha a gyerekek megszállott állatbarátok, ám mégsem szeretnéd a lakásodon belül tudni a rágcsálókat, hüllőket, madarakat. Előzetes asztalfoglalás ajánlott, mert nagyon népszerű.

9. Szolnok RepTár
Nemrég nyitott meg a szolnoki RepTár, amely egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhely. A bejárat Magyaroroszág legrégebbi vasútállomásának épületében található. Innen a tágas Hangárba mehetünk, amely a védett, ritka repülőgépek kiállítóhelye (vászonborítású repülőeszközök, különféle hajtóművek).
Egy videófal mozgóképekkel teszi látványosabbá a repülőgépek bemutatását, de két repülőbe is beülhettek.
Nem csak autóval közelíthető meg, hiszen alkalmi menettérti, szolnoki vonatjegyedre 50 százalék kedvezményt kaphatsz. A vasútállomásról a 14-es számú busszal lehet eljutni a RepTárba, ami csak két óránként közlekedik, így a menetrendet figyelni kell. Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10-18 óra között.
Családi jegy ára (2 felnőtt, 2 gyerek): hétköznap 5600.-Ft, hétvégén 7100.-Ft. A belépés 6 éves kor alatt ingyenes
www.reptar.hu

10. Fürdők télen is
Ugyan nem kifejezetten téli kirándulás, de nem hagyhatjuk ki a fürdőket sem a programlehetőségek közül. Tél közepén, mikor már rég elfeledtétek a nyári pancsolásokat és tagjaitok a hidegben elgémberedtek, mindenkinek jól esik egy kis melegvizes feltöltődés. Budapesten és országszerte korábbi lapszámainkban számtalan fürdőhelyet ajánlottunk már.
A debreceni Aquaticum Mediterrán Élményfürdő sokak kedvence, nem utolsósorban a klórmentes gyerekmedence miatt. A Zalakarosi Termálfürdő pedig az elmúlt években kifejezetten a családos vendégek kedvéért bővült-szépül a Vizipók-csodapók élményvilággal. Azokra a szülőkre is gondoltak, akik gyermekeikkel együtt szeretnének szaunázni: csökkentett hőmérsékletű családi szaunában izzadhattok együtt! Aki pedig hajlamos a felsőlégúti betegségekre, vagy terápiás céllal sókamrára van szüksége, itt azt is talál sóhomokozóval.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2016. december-januári számában. Legyél te is előfizetőnk!

Hozzászólások