10 életmentő tipp ételmérgezés ellen

Nyáron nem csak tested külső védelméről kell gondoskodnod, hanem az ételekre és a higiéniára is fokozottabban kell ügyelni. Érdemes kihasználni a friss gyümölcsök, zöldségek kínálatát, de azt is tudnod kell, nyáron vagyunk a leginkább kitéve az ételmérgezéseknek, fertőzéseknek.

Csörgő Andrea írása
  1. Mindenki tudja, hogy a zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni fogyasztás, feldolgozás előtt. Arra is figyelni kell azonban, hogy megbízható helyen, biztos forrásból, friss alapanyagokat vásárolj! Szállítás, raktározás közben nyáron hamarabb romlanak az ételek.
  1. Csak elszaladsz vásárolni, aztán visszafelé még eszedbe jut, hogy kellene egy tornacipő a gyereknek. Ez a helyzet akár veszélyes is lehet, hiszen a nagy melegben elkezdhet kiengedni a fagyasztott hús, vagy romlásnak indul a tejföl. Bevásárlás után irány haza, és amíg hazaérsz, gondoskodj a hűtésről is, jégakkuval, vagy a hűtőtáskával!
  1. Ha elfelejtetted előző nap a fagyasztóból a hűtőszekrénybe tenni a csirkecombokat az ebédhez, akkor inkább tégy le róla, és főzz valami mást! Semmiképpen se próbáld felgyorsítani a kiengedést, egyfelől mert fagyos részek maradhatnak a hús belsejében, így ott nem pusztulnak el sütés közben a kórokozók, másfelől a széleken pedig éppen az alacsony hőmérséklet és a hosszú előkészítés miatt sokasodhatnak.
  1. Ellenőrizd a hűtőszekrényed hőmérsékletét! A húsoknak, tejnek alacsonyabb, 0–5 °C közötti hőmérséklet az ideális. Készételek hűtés nélkül ne tárolj két óránál tovább, egyes baktériumok mennyisége ugyanis képes 20 percenként megduplázódni!

A nyersanyagokat és a készételeket a hűtőben tartsd egymástól elkülönítve és külön csomagolva, hogy ne érintkezhessenek! Ha készételt teszel el, akkor vegyél elő hozzá tiszta edényt és lehetőleg kisebb adagokban tárold, hogy minél hamarabb lehűlhessen!

  1. Tanácsok partik idejére

A leginkább romlandó ételek azok, amelyek tojást vagy tejszínt tartalmaznak (majonéz, tartár, tiramisu), esetleg éppen nyers formában. Jó, ha kerülöd ezeket nyáron.

A halakat, húsokat mindig süsd jól át, és ne hagyd állni a melegben! Ha nem fogy el rögtön a grillpartin, akkor tedd a hűtőbe habozás nélkül! Majonézes saláták helyett készíts olajos, fűszeres öntetet, a friss fűszernövényekkel remek ízvariációkat kaphatsz.

  1. A NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ) adatai szerint az élelmiszerek okozta megbetegedések nagy részét az elkészített ételek okozzák. Ha beteg vagy, akkor főzés közben te magad is megfertőzheted az ételt. Kisebb baj, ha segítség híján nincs meleg ebéd, vagy rendelsz valamit, mintha tovább fertőznétek egymást a családban.
  1. Moss gyakran kezet! Vásárlásból, utazásból hazaérve, mosdóhasználat után természetes, hogy kezet mosunk, de ne felejts el kezet mosni főzés közben is! Az alapanyagok megmosása után, majd a főzés végeztével is mosd meg alaposan a kezedet, és a gyerkőcét is, ha segédkezett közben!
  1. Ahogyan korábbi számunkban már olvashattatok róla, a lakás baktériumokkal leginkább szennyezett felületei nem a mellékhelyiségekben vannak. Legjobban a kilincsek, vágódeszkák és a mosogatószivacsok, konyhai munkalap, mosogató tisztaságára, fertőtlenítésére kell figyelni. Nyári hónapokban pedig a szemetest is érdemes gyakrabban kiüríteni, hiszen a szerves anyagok hamarabb bomlásnak indulnak.
  1. Ha már kész a baj, akkor hasmenés, hányás esetében legfontosabb a folyadékpótlás, hogy megelőzd a kiszáradást. Kiegészítésképpen beszerezhetsz a gyógyszertárban sókat és szőlőcukrot tartalmazó rehidráló granulátumot is.
  1. Sem a szoptatás felfüggesztésére, sem korlátozására nincsen szükség. Az anyatej könnyen emészthető, 87%-ban vizet tartalmazó táplálék, éppen rosszullét esetén, illetve melegben lehet szüksége a csecsemőnek gyakoribb szoptatásra.

ÉTELMÉRGEZÉS

Az ételmérgezés tünetei jelentkezhetnek akár fél órával az étel elfogyasztása után, de az is gyakori, hogy csak egy-két nap múlva leszel rosszul. Hasfájás, görcs, hasmenés, hányás, de akár láz is előfordulhat. Ugyan legtöbbször nincs szükség gyógyszeres kezelésre, mindenképpen fontos az orvost felkeresni, mert lehetséges, hogy nem egyedi esetről van szó. Elhúzódó hasmenés, hányás esetén, fokozott a kiszáradás veszélye, különösen legyengült szervezetnél, vagy kisgyermekeknél.

SZALMONELLA FERTŐZÉS

Salmonellosis esetén a kórokozók a baktériumot tartalmazó széklettel szennyezett étel, vagy víz elfogyasztása után telepednek meg a vékony- és vastagbélben. A betegség tünetei hasi görcsök, hányinger, hányás, hidegrázás, magas láz, hasmenés, véres széklet, de akár ízületi gyulladás is lehet, ha a baktérium a véráramba kerül. A diagnózis székletmintából való kitenyésztést követően állítható fel. Gyógyszeres kezelésre rendszerint nincsen szükség, de közösségbe csak 3 egymást követő negatív széklelet birtokában mehettek.

A cikk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ajánlásai, felmérései alapján készült.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. nyári különszámában, a TOP10 -ben.

Hozzászólások