Életem részévé vált a babahordozás

Az én történetem talán akkor kezdődött, amikor tizenöt évesen egy gerincműtétet követően az orvosom szembesített a rideg tényekkel: ha valaha gyermeket akarok, szigorúan maximum egyet, igyekezzek!  És még akkor sem biztos, hogy megúszom épen, de semmiképpen ne gondoljam, hogy teljes értékű szülő lehetek. Nos, az akartam lenni. Mindennél jobban.

Gerhát Petra írása

2011-ben, Hargita lányom születésével egy időben vált az életem részévé menthetetlenül a babahordozás. Már az első napokban egyértelművé vált számomra, hogy ez az apró kis lény mennyire számít rám, mennyire hirtelen került ki abból a védelmező burokból, ami hónapokig otthont adott neki és milyen hatalmas és riasztó lehet a külvilág. Hamar rátaláltam a megoldásra, mely őt és engem is megnyugtatott, kapcsolatunkat pedig ezt követően is mindkettőnk, illetve az édesapjával együtt mindhármunk igényei szerint alakítottuk, s ahogy gyarapodott a családunk – 2013-ban Nimród, majd 2016-ban Sarolt születésével vált teljessé a családunk – úgy vált a testközelség és a mobilitás szempontjából ( s még mennyi mindent megkönnyítve!) életmentővé a hordozás.

Teret adott az önállóságomnak, az elégedett és boldog kis csomag, aki aktuálisan rajtam szuszogott, megerősített abban, hogy tudok kompetens és teljes értékű szülő lenni.

Hargita lányom egy későbbi mozgásszervi eltérése illetve saját gerincproblémáim indítottak el a hordozási tanácsadóvá válás felé vezető úton, a kényelmünk és egészségünk szűk közös mezsgyéje azonban nem csak nehézségeket, hanem új hivatást is adott. A  babahordozás hőskorában jártunk, mely ekkor még talán szubkultúrának sem volt nevezhető.

2012-ben végeztem el a ClauWi Magyarország hordozási tanácsadói képzését, majd hosszas tanulóidőszakot követően képesítést szereztem a speciális igényű családok segítésére is. Az elmúlt években szívügyem a gerincsérült és gerincbeteg szülők illetve a különböző fejlődési eltérésekkel élő babák családjainak segítése volt, s immár a ClauWi hordozóiskola budapesti régiófelelőseként segédkezem abban, hogy egyre gyarapodó számú hordozási tanácsadóink igény szerint támogathassák a hozzájuk forduló családokat.

A közösségi médián keresztül napi szintű kapcsolatot tartok szinte a világ minden táján élő, hordozni vágyó magyar édesanyákkal. Vezetője és szakmai tanácsadója vagyok a legnagyobb hordozós közösségi csoportnak, a jelenleg mintegy huszonötezer tagot számláló, de folyamatosan gyarapodó Babahordozás – kérdések és válaszok csoportnak.

Saját oldalam, mely a Kendőben jó – Hordozási tanácsadás nevet viseli, Magyarország szinte minden hordozós eseményéről hírt ad. Rendszeresen tesztelek a babahordozóeszköz gyártók számára új hordozóeszközöket is. Fontosnak tartom, hogy a hazai hordozóeszközök piacán lehetőség szerint minden igényt kielégítően, minden élethelyzetre megtalálhassák a családok a számukra megfelelő hordozót.

Az online jelenlét mellett igyekszem személyes tanácsadásokkal és előadásokkal is segíteni. Lassan négy éve erősítem a Csepeli CseHo Hordozós klub hordozási tanácsadói csapatát, illetve vezetem a Budafok-Tétényi Hordozósklubot. Rendszeresen tartok előadást a fővárosi kerületek Védőnői Szolgálataiban a szakembereknek és a kismamáknak egyaránt. Hosszútávú célom, hogy a babahordozás ténylegesen választható alternatíva lehessen minden család számára.

Hozzászólások