A BLW Life blog története

A BLW a hozzátáplálásnak az egyik formája, amikor is a babák már a kezdetekkor darabos  ételeket kapnak, és nem etetve vannak, hanem saját maguk esznek, a saját igényeiknek megfelelő ütemben és mennyiségben. Jelenleg 14 hónapos kisfiamnak köszönhetően ismerkedtem meg a módszerrel, melyet azóta is lelkesen követünk.

Dóma Izabella írása

A kisfiam igény szerint táplált anyatejes baba volt születésétől fogva. A hozzátáplálás elején a hagyományos pürés módszerrel próbálkoztunk, de nem volt sikerünk nála, elutasította azt. Ekkor olvastam utána, hogy milyen úton menjünk tovább és rátaláltam a BLW-re, azaz a Baby-Led Weaning-re. Nálunk a BLW-vel az étkezések élvezetté váltak és ez azóta is töretlenül tart.

Mint ahogyan sok anyukának, úgy nekem is állandó fejtörést okozott a hozzátáplálás elején, hogy mit főzzek, milyen ételt adjak a babámnak. A BLW szerint nincsenek megkötések, nincsenek táblázatok, mely szerint be kell vezetnünk az egyes alapanyagokat. Itt mindössze annyi korlátozás van, hogy kerüljük a só és cukor fogyasztást, amennyire lehetséges, illetve méz és nyers alapanyag ne kerüljön a baba tányérjára egy éves kora előtt, a többi dologról a szülőnek kell döntenie. Nos, ez így egyszerűnek hangzik, de koránt sem az. Minden nap öt étkezéshez különböző ételeket kitalálni – a kezdetekkor lehetőleg olyat, amit meg tud fogni a baba, hiszen evőeszközt még nem tud használni, legfeljebb az ismerkedés erejéig – nem egyszerű feladat. Elkezdtem keresgélni, hogy van-e olyan oldal, ahonnan útmutatást kaphatnék, de nem találtam kifejezetten BLW-s recept ötleteket. Én eközben sorra gyártottam a saját ötleteim alapján elkészült ételeket, amelyeket mindig dokumentáltam a családnak nagy örömmel, hogy már megint milyen jóízűen evett a babám. Ekkor jött a felvetés, hogy indítok egy saját oldalt, ahol elkezdem dokumentálni a mindennapokat és megosztom másokkal is, hogy milyen ételeket adok a kisfiamnak, illetve hogyan fejlődik a BLW-nek köszönhetően.

A blog itt található: https://www.facebook.com/blwlife/

A BLW-nek sok előnye van a babára nézve. Megtapasztalhatja az ételek sokszínűségét, illatát, állagát, ízét külön-külön, nem pedig pürét kap több összetevőből összekeverve. Fejleszti a baba önállóságát, szem-kéz koordinációját. A folyamatos rágással fejlődik a beszédhez szükséges izomzat. A BLW lehetővé teszi a babának, hogy szilárd ételekre megfelelő időben és ütemben váltson. A baba fokozatosan emelkedő tápanyagigénye egyenlő ütemben fejlődik azzal a képességével, hogy a szájába tudja rakni az ételt és hogy meg tudja emészteni azt. És a legfontosabb, hogy a BLW-s baba mindig csak annyit eszik, amennyire szüksége van, és csak azt, amire szüksége van, hiszen ezt ösztönszerűen tudják.

Természetesen a sok előny mellett el kell mondani, hogy a BLW sok-sok maszatolással jár az elején, és ott van a mindenki által rettegett félrenyelés kockázata is. De bízni kell a babánkban, ugyanis a félrenyelés bárkivel megtörténhet és nem csak darabos ételeknél. A lényeg, hogy a baba visszaöklendezze azt. Veszélyes az, ha a légutakba kerül az étel, erre viszont minden édesanyának fel kell készülnie, nem csak a BLW-s babák anyukáinak.

A kisfiam 13 hónapos kora óta önállóan kanalaz, és úgy iszik pohárból, hogy nem folyik mellé. Nagyon jó kézügyessége van, amit én a BLW-nek tulajdonítok. Imád enni, mindent szeret megkóstolni. Utólag már nagyon örülök annak, hogy így alakult a hozzátáplálás és hogy a BLW-t választottuk.

A BLW Life-on egy szuper kis anyuka közösség gyűlt össze, nagyon jó visszajelzéseket és iránymutatásokat kapok tőlük, hogy milyen jellegű posztokra lenne igény. A blog egyik már elért sikere, hogy kisfiammal meghívást kaptunk a Babavilág műsorába, ahol beszámolhattam a BLW-ben szerzett tapasztalataimról. Számos receptötletet osztok meg a blogon keresztül, melyet már több, mint 1300-an követnek, és a létszám folyamatosan csak nő.

Szeretném, ha az oldalamnak köszönhetően sok anyukához eljutna a módszer, hiszen számos alkalommal hallok arról, hogy a hozzátáplálás nehezen megy, de a BLW-t nem ismerik, nem próbálják meg. Remélem továbbra is tudom népszerűsíteni a BLW-t, nekünk nagyon bevált, így mindenkinek csak ajánlani tudom.

Hozzászólások