Vajon szeretni fogják egymást a testvérek?

A legtöbb szülő szorongással gondol a második baba érkezésekor a jövőre: milyen lesz a testvérek közötti kapcsolat? Ismerős az érzés? Már megindult a vajúdás, és a gondolataid az otthon hagyott kétéves körül keringenek. Úgy érzed, mintha cserben hagytad volna…

Jó kezdet, biztos siker – tanácsok az első időkre
Azt nem állítjuk, hogy ha a pici születése után jól alakulnak a dolgok, akkor ez már biztosan így is marad. Az azonban bizonyos, hogy a jó kezdet már fél siker. A szülők sokat tehetnek azért, hogy megkönnyítsék a kistestvér érkezése utáni időszakot.
• A sürgős tennivalókat osszátok fel a családban, ne az anyának kelljen elrohannia a postára, vagy lemenni egy liter tejért, mert éppen nincsen otthon.
• Töltsd fel a kamrát, legyen tele a fagyasztó előre megfőzött ételekkel! A napi apróbb tennivalók is épp elég elfoglaltságot adnak majd. Ne legyen plusz nehézség, aminek a feszültsége aztán a gyermekek gondozása közben robban!
• Kérj segítséget a nagyszülőktől, barátoktól, ovis társaktól! Különösen akkor, ha már vannak kedves játszótársak, ilyenkor a nagyobb testvér biztosan jól mulat, az anya pedig pihenhet, feltöltődhet a picivel.
• Vigyázz a kisbaba testi épségére, de egy keményebb, cuppanós puszi, vagy a túláradó szeretettel való ölelgetés, biztosan kevésbé árt meg, mint ha ijedten rákiáltasz vagy elzavarod mellőle. Hadd találjon ő is életkorának megfelelő elfoglaltságot a baba körül, ha kedvet érez hozzá!
• Ne időzíts változást erre az időszakra: ne most kerüljön külön szobába, ne ekkor kezdje az óvodát! Épp elég változást kell amúgy is megélnie.

Nincs semmi baj, csak a család bővül
Ugyan vannak családok, ahol csak egyetlen gyermek nevelkedik, de akkor sem számít rendkívüli dolognak, ha valakinek testvére van. A világ legtermészetesebb dolga, hogy családban élünk, a család pedig szülőkből és gyermekekből áll. Ha félelemmel telve nézel a jövő elébe, gondold végi, mi lehet az oka! Vajon miért érzed úgy, hogy veszteség éri a gyermekedet, amikor testvére születik?
Egyfelől persze adódik a válasz: mindenképpen veszít az elsőszülött a szülei, nagyszülei és a környezet figyelméből, ugyanakkor gazdagodik a családi kapcsolatrendszer, kap egy társat, aki egész életében vele lesz, akire számíthat, érzelmi közelséget nyújt számára. Kevesen tekintenek persze ennyire előre, inkább a pillanatnyi, illetve a következő hónapokban várható nehézségek miatt aggódnak. Vegyük hát sorra az előnyeit is annak, ha valakinek testvérei vannak.

Mire számíthatsz, ha testvér születik?
• Előfordulhat, hogy gyermekednél átmenetileg visszalépés tapasztalható majd: önálló étkezés, öltözködés, szobatisztaság terén
• Hangulata változékony lesz, esetleg többet lesz durcás, makacs. Ha idősebb, lehangolt lehet, vagy magába zárkózó
• Engedd meg neki, hogy rosszul érezze magát! Ne ess pánikba, ha megváltozik, esetleg dühkitörései lesznek, a jelenség átmeneti. Hagyj neki időt, hogy megszokja az új helyzetet!

Mindenkinek egyformán?
Téves elképzelés az, hogy a testvéreknek mindenből ugyanannyi jár, hiszen ők is különbözőek: egyikük korcsolyázni szeret, a másik szánkózni, az egyik a bolognai spagettit szereti, a másik a húslevest. Nem az a fontos, hogy ugyanazt kapják, sokkal lényegesebb az, hogy mindketten megkapják azt, amire vágynak. Ha pedig egyikük kap valamit: extra figyelmet, lehetőséget, ajándékot, amire vágyik, akkor kapjon a másik is. Nem feltétlenül ugyanakkor és egyszerre, de mindenképpen belátható időn belül, hamarosan. Kisebb gyermekeknél ez azt is jelentheti, hogy még aznap, vagy legfeljebb másnap.

Szerző: Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó
Ez a cikk a HelloBaby! magazin 2015. április-májusi számában jelent meg.

Hozzászólások