Segítsééég, hajmosás!

Nálatok is a hajmosás a fő mumus a körömvágás és hosszú haj kifésülése mellett? A legtöbb kisgyerek végigüvölti ezeket a műveleteket, és úgy védekezik, mintha az életéről volna szó.

Ezekből a nehézségekből egyenesen adódik, hogy a szülő előbb-utóbb felteszi a kérdést: milyen gyakran KELL hajat mosni? Eleinte, többnyire az egész első életév folyamán, felesleges a samponos hajmosás, a kicsiknek bőven elegendő, ha tiszta meleg vízzel öblítjük le szükség esetén a fejecskéjét fürdés közben. Kicsit más a helyzet akkor, ha a gyerek fejbőrén megjelenik az úgynevezett koszmó, aminek ugyan a koszhoz semmi köze, de általában ajánlatos valamilyen finom, jó minőségű növényi olajjal feláztatni, majd óvatosan ledörzsölgetni. Utána nem árt legalább meleg vízzel, vagy erősen hígított babasamponnal lemosni. A hajnak a későbbiekben is megvan az öntisztuló képessége, a fejbőr kémhatása, saját faggyútermelése pedig a fejbőr védelmét szolgálja (fertőzéstől, kiszáradástól, felázástól).

Egyéves kor után
Ahogy egyre aktívabb lesz a gyerek, egyre többször kerülnek a hajába nem kívánatos, kosznak tekintett anyagok, mint például a játszótéri homok, strandon a klóros vagy természetes fürdővíz, ételmaradékok, hányás. Ezeket a szennyeződéseket is kimoshatod a hajból tiszta, meleg vízzel, de kéthetente, havonta vagy éppen szükség esetén babasamponnal is próbálkozhatsz.

A könnymentesség titka
Ha a sampon kémhatása megegyezik a könny majdnem semleges pH-jával, nem fog csípni, ez nagyjából a 7,2-7,6 közé eső kémhatást jelenti. A felnőtteknek gyártott samponok gyengén savas kémhatásúak, ezért a szembe kerülve csíphetnek.
A babasamponok a habzás és zsíreltávolító hatás érdekében felületaktív anyagokat tartalmaznak. A fő mumus ezen a téren a SLS, azaz a nátrium-lauril-szulfát, amely különösen gyakran okoz bőrirritációt, allergiás reakciót. Babasamponokba ehelyett más, kíméletesebb felületaktív anyagokat tesznek.

Tippünk
Használj könnymentes, bio összetevőkből készült babasampont! Sok kisgyermeket azonban a szemébe csorgó tiszta víz is megijeszt. Ezt bababoltokban kapható hajmosókarikával védheted ki, amely megakadályozza a szembe csorgást, és levezeti a vizet a gyerek hátára.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. április-májusi számában. Legyél te is előfizetőnk!

Hozzászólások