Játszótér a szobában

Eddig talán észre sem vettétek az otthonotokban, a mindennapi tárgyakban, bútorokban rejlő játéklehetőségeket! Íme néhány ötlet, mihez kezdjetek a négy fal között.

Építsetek székekből, kisasztalokból, szőnyegből, párnákkal, vastag takarókkal, babzsákfotelekkel, összetolt székekkel akadály pályát Most aztán lehet mászni, leugrani, hemperegni, átkúszni, egyensúlyozni! A kisebbeket még biztatni kell, bizonytalanul lépnek fel az alacsony sámlira is, de ha fogod a kezét és nem vársz tőle rögtön nagy merészséget, hamar magabiztossá válik. Keríts köré egyszerű kis mesét, így még izgalmasabbá válik a játék. Jól teszed, ha utána segítesz elcsendesedni gyermekednek egy halk énekkel, vagy verssel, ringatással. Hiszen nagyon fárasztó és egyben felpörgető is egy ilyen kaland, amely az egyik legsokoldalúbb fejlesztő játék.

Mit szeretnek csinálni a gyerekek a második évben?
• Legtöbben nagyjából egyéves korban állnak fel, majd indulnak el önállóan. Néhányan kicsit előbb, mások kicsit később.
• Mivel járással lassabban közelíti még meg az elérni kívánt tárgyakat, így a sebesség fokozása érdekében szívesen vált mászásra. Minden érdekli, mindent meg akar szerezni, kóstolni, tapogatni. Önmagában már az játék számára, ha egy ismeretlen, vagy a felnőttek számára becses (értsd: a felnőtt gyakran használja) tárgyat megszerezhet.
• Játéka gyakorló játék, amelynek jellemzője, hogy többször is végrehajtja ugyanazt a mozdulatot, mozdulatsort, ha az érdekes ingert (főleg zajt!) kelt. A legtöbb játékos tevékenység közös jellemzője a ritmusosság, az ismétlődés, legyen az mondóka, ölbéli játék (csiklandozós-höcögtetős) vagy mozgásos.

Hétköznapi tárgyak
A csöppségek számára minden remek szórakozás, amit a felnőtt is csinál. Ugye Te is tapasztaltad, hogy sosem a játékszer, hanem az “igazi” tárgy érdekli, legyen szó távirányítóról vagy telefonról. Így minden tevékenységed válhat a legjobb játékká gyermeked számára, ha el tudod fogadni: nem fogsz vele annyi idő alatt végezni, mint ahogyan eltervezted. Jó ezért, ha előre eldöntöd, mi az, amivel sietned kell és mi az, amit ráérősen is meg tudsz csinálni. Ilyen lehet a szennyes pakolása mosógépbe, a mosnivaló összegyűjtése célba dobással, bújócskával kombinálva, esetleg a zöldségek válogatása.

Csomagolópapírok
Ünnepek után rendszerint jócskán akad a lakásban az ajándékok csomagolópapírjából. Mielőtt szépen összegyűjtve a szelektívbe vinnéd, adj belőle szórakozásul a gyereknek is, szívesen fogja gyűrni, tépni. Miután kedvére hancúrozott, gyűjtsétek együtt össze a fecniket! A felszedésükhöz kitalálhatsz egy mesét, például az egyik kesztyűbáb (ha nincs otthon ilyen, akkor egyszerűen csak a kezedre húzol egy zokni, akiből maci/hernyó vagy bármi más figura lesz) hirtelen nagyon megéhezett, és épp ilyen finom falatokra vágyik. Vajon hol találhatna még papírfecnit?
Mit fejleszt? Csippentő mozdulat, szem-kéz koordináció
Miért szeretik a gyerekek? Több érzékszervet is „gyönyörködtet” hangja is van, nem csak látványnak érdekes, gyűrve változik a papír vastagsága, alakja.

Műanyagflakonok
Tölts meg műanyagflakonokat (erre a fél literes, vagy még kisebb a megfelelő) különböző anyagokkal! Legyen közte nagyobb és kisebb szemű, bármi kerülhet bele, amit a lakásban, vagy a ház körül találsz: homok, kavics, só, bab, rizs, pehely, köles. Ha csak keveset teszel bele, jobban zörög, lehet egész zenekarnyi hangot kiadni vele. Ha jobban megtöltöd, nagyobbat puffan, ahogyan a földre leesik, sőt gurítani is lehet. Ehhez nekitámaszthatod a gyúródeszkát egy széknek, és indulhat a flakon-csúszda. Kié gurul messzebbre? Előnye, hogy nem csinál nagy felfordulást, nem lesz kosz, szemét, könnyen rendet rakhatunk utána.
Mit fejleszt? Szem-kéz koordináció, finommozgás
Miért szeretik a gyerekek? Guruló-zörgő, változatos színű flakonok: kell ennél jobb móka?

Rizs, bab, lencse tálcán
Ehhez kell némi türelem és elszántság, mert egészen biztosan lesz pakolni, takarítani való utána, ám a gyermekedet biztosan lenyűgözi, hogy azokkal az alapanyagokkal foglalatoskodhat, amelyeket rendszerint a „nem szabad” kategóriával illetünk. Érdemes rögtön a földre tenni egy nagy tálcát (innen már nem fog leesni), illetve mellékészíteni tálkákban rizst, lencsét, babot, vagy amit még otthon találsz. A tálcán aztán indulhat a „homokozás” lehet turkálni, vagy éppen felcsippenteni, válogatni a szemecskéket, nézni ahogyan a tálcát megdöntve gurulnak: és igen, ki is borulnak a földre. Tisztaságra érzékenyebb szülők leteríthetnek egy nejlont eleve a földre.
Mit fejleszt? Szem-kéz koordináció, finommozgás
Miért szeretik a gyerekek? A homokozás mindig nagyon jó elfoglaltság, hidegben-esőben részben pótolja ezt az élményt.

WC-papír gurigából golyópálya
Ez a játék lehet az előzőhöz kapcsolódó, ekkor egyszerűen csak az egymásba dugott gurigákon folyatod le a terményeket, amit könnyen utánoz aztán ő is. Esetleg pont bele az odakészített dömperbe. Ez is ámulatba ejtő. Nagyobb gyermekeddel közösen ragaszthattok golyópályát az üres gurigákból.
Mit fejleszt? Szem-kéz koordináció, értelmi képességek
Miért szeretik a gyerekek? Meglepődik, hogy eltűnik, majd újra előkerül egy tárgy. Ez adja a kukucska játék varázsát is a piciknél. Hiszen ő még nem tudja, hogy ez ugyanaz, mint ami a másik oldalon belekerült.

Szerző: Csörgő Andi
Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. február-márciusi számában.

Hozzászólások