Számíthatunk egymásra

Idén jött létre, és máris több tucat családon segített az Anyák az Anyákért Facebook csoport. A csapat “magja” két olyan anya, akik maguk is kis csecsemőt nevelnek. Egyszerű anyukák, akik nem tudták nézni, hogy kisbabák hiányt szenvedjenek, míg más családokban halmokban áll a kinőtt ruha, fölösleges felszerelések, megunt játékok.

Sződy Judit írása

“Minden a Hadas Krisztával kezdődött”
Szomolányi Timi és Almádi Zsuzsi a Life Network-on futó Jön a baba – Hadas Krisztával című sorozat első szériájába jelentkeztek, hogy Krisztáék megörökítsék szülésüket.
– Timivel mind a ketten az Uzsoki Utcai Kórházban szültünk, ez volt a kapcsolódási pontunk és persze a műsor – meséli Zsuzsi. A szülés idején már ismertük egymást jól, aztán megerősödött a barátságunk az Uzsokiban szültem facebook csoport segítségével. Ott merült fel az ötlet, hogy szervezzünk egy nagy rendezvényt, ahol az anyukák találkozhatnak egymással, és a kórházban dolgozókkal, kérdéseket tehetnek fel, meghallgathatják a különböző szakmák képviselőinek előadásait. Támogatókat szereztünk, és kibéreltük a Syma csarnok egy területét, megszerveztük a találkozót Anyák az Anyákért címmel. Ez a rendezvény adta a meg az alapot, a bizalmat – amit ez úton is köszönünk az anyukáknak, kismamáknak – hogy hozzánk forduljanak gondjaikkal.

Az első segítségkérő
– Hadas Kriszta kereste meg a Timit azzal, hogy van egy kismama a II. évadban, akinek segítség kellene, mert tizennégy éves kislányával és a pocaklakó picurival maradt egyedül a párja elvesztése után. Aztán lett még egy kismama, szintén a műsorból, ott iker babák születtek, nekik is segítettünk. Egyszeri segítségnek indult. Aztán jött a következő kismama, akit az Uzsokiban szültem csoportban ismertünk meg. Huszonnyolc hetes terhesen veszítette el gyermeke édesapját, váratlanul, akinek műtét közben állt le a szíve… Neki is segítettünk, főleg a csoport tagjai adták össze az egész kelengyét, és a baba és a ház körüli segítséget is fölajánlottak neki, hogy szülés után csak a babára kelljen figyelnie. Most már heti szinten keresnek meg minket nehéz sorsú anyukák, vagy segítőik, védőnők, családgondozók, akik a hátrányos helyzetű családokkal kapcsolatban állnak. Szépen lassan egy egész bázis kezdett kialakulni körénk, lelkes segítőkész édesanyákkal, nagymamákkal, jó lelkű, de nem feltétlenül jómódú emberekkel. Ekkor elindítottuk az Anyák az Anyákért közösségi oldal testvér oldalát, az Anyák az Anyákért Adományozást. Ennek már hat hónapja! Ez idő alatt támogattunk nagyjából húsz családot, és olyan kórházakat, ahol szülészet is működik, de hiányoznak bizonyos eszközök, amelyekkel kényelmesebbé, kellemesebbé tehetnék az anyák és babák ott töltött idejét. Pici csecsemőruhák, takarók, szoptatós párnák, hálóingek, pelus, mellszívó és még sok más apróság jutott az osztályokra (Uzsoki szülészet, Péterffy koraszülött osztály, János kórház szülészete, Madarász utcai gyermekkórház). A kórházak támogatásában partnerünk a KRIO Intézet, akik pihe-puha plédekkel, textil pelusokkal és bodykkal látják el a kicsiket.
Munkánk már az egész országra kiterjed, segítséget kapunk a védőnőktől, családi és szociális segítőktől, amit köszönünk nekik!

Ki segít a segítőknek?
– Sajnos nyáron két hónapig és most októbertől újra szüneteltetnünk kell az adományok gyűjtését és a rászorulók megsegítését, mert nincs raktárunk. Itt a tél, és harminc család vár a segítségünkre, meleg ruhákra. Az a legszomorúbb az egészben, hogy adományok lennének, de nincs hova tenni és nincs helyünk a válogatásra, csomagolásra. Timi és én, mindent saját erőből próbálunk megoldani, ha kell kilincselünk, hogy mindent előteremtsünk. Számunkra a legfontosabb, hogy raktárunk legyen! Mindenhol, csak elismerő szavakat kapunk, de segítséget sehonnan, mert fizetni nem tudunk. Próbáltunk nagy cégeket megkeresni, főleg Zuglóban (mert fontos, hogy ne kelljen sokat utazgatni, hiszen mind a ketten, kisgyermekes édesanyák vagyunk) mivel Timi Zuglóban, én pedig Pomázon élek, ott is szeretnénk egy kis raktárat kialakítani, a Pomázon és környékén élők számára.
Az adományok válogatásában, csomagolásában is kismamák, édesanyák vannak a segítségünkre, akik az esetek nagy részében babákkal együtt érkeznek. Ezért fontos, hogy a raktár fűthető és mellékhelyiséggel ellátott legyen.
Pomázi gyűjtőpontunk az Almafa Óvoda és Bölcsőde, de ők csak pár napig tudják tárolni a kapott adományokat. A szállításban eddig magánszemélyek segítettek, de nagy szükség lenne egy futárcég támogatására, hogy gördülékenyebben mehessenek a dolgok.
Mind a raktárt felajánló, mind a szállításban segítségünkre siető cégnek reklámozást tudunk felajánlani, a jelenleg összesen hétezer főből álló aktív, kismamákból és édesanyákból álló közösségi oldalainkon.

Hozzászólások