A legjobb “last minute” játéktippek kicsiknek

Utolsó pillanatban is jól jönnek az ajándékötletek, afféle biztos “befutók”, amelyek akár évek múlva is kedves darabok maradnak, vagy a kistesót is kiszolgálják. Bármelyiket is választod, biztos kiindulási pont, hogy a totyogós és kisóvodás időszakban a kicsikben legyőzhetetlenül él a vágy a felnőttek utánzására.

Összeállította: Csörgő Andrea

Köszönjük az ötleteket a La Leche Liga pomázi baba-mama csoportjának! Ők már kipróbálták!

  1. Djeco egymásba rakható dobozok állatkákkal

Alighogy elkezd járni egy kisgyerek, érdeklődésének első célpontja egészen biztosan az állatok lesznek. A préselt, erős papírból készült, különböző méretű kockákat egymás tetejére helyezve ügyesedhet a keze, majd beleteheti mindegyik állatkát a saját a kuckójába.

Mivel a részek egymásba tehetők, nem foglal sok helyet a játékok között.

  1. Tapassz a csempére! Farm állatai

A legtöbb kisgyerek szeret pancsolni, közben pedig valami vízben is használható játékkal foglalatoskodni. Ezeknek a puha lapocskáknak a segítségével képeket is készíthet a csempére. Darabjai biztonságosak, nem szakadnak könnyen és praktikus tároló hálóban a kád mellé tapaszthatók.

  1. Bébitaxi, lakásban használható babajármű

Nem csak nekünk felnőtteknek vannak praktikus szempontjaink, hanem a gyerekeknek is: a csomagtartóba ki-be pakolás és a szállítás jó program! Apróknak az autó tologatása is remek játék. Ráülve is biztonságos, mert alacsony, ezért nem borul fel egykönnyen.

Jó minőségű példát itt találsz!

  1. Guríts és játssz!

Első ránézésre csak egy plüss kocka, amit ha jobban megnézel, felfedezed rajta, hogy az egyik oldalán egy ügyes kis zseb különböző kártyákat rejt. Ezekkel a kártyákkal játszhattok! A kártyák témái több csoportot alkotnak: tevékenységek, állathangok, színek, testrészek stb. Hosszabb utazáshoz is életmentő lehet egy ilyen egyszerű és könnyen a táskába pakolható játék.

  1. Játszóalagút és hozzá kapcsolható sátor

A nagymozgásos játékokat sosem unják meg a gyerekek, ahogyan a kuckózás sem megy ki a divatból. Legyen csecsemő, vagy totyogós korú, amíg még befér az alagútba, biztosan keresztül fog rajta mászni. Praktikus játék azokban a családokban, ahol van hely a lakásban a felállítására, de jó időben akár a szabadba is kiviheted.

  1. Textil zöldségek, gyümölcsök

Na most akkor főzzön a gyerek! Az egyik legjobb mulatság a főzés, a különböző zöldségeket a kicsik is hamar megismerik. Könnyen készíthetsz hozzá akár kartondobozból babakonyhát, amit aztán kiegészítve néhány valódi konyhai eszközzel, a textil zöldségekkel-gyümölcsökkel együtt főzhetitek az ebédet.

  1. Julia Donaldson: Tölgyerdő meséi sorozat

A sorozat részei a legkisebbeknek szólnak, kihajtható, lapozgatható könyvecskék, melyben az írónő rímeit Papp Gábor Zsigmond fordította. A róka zoknija című részben az elveszett ruhadarabot kereshetitek a főszereplővel a nyitható ablakocskák mögött.

  1. Rotraut Susanne Berner: Böngésző sorozat (4 évszak plusz éjszaka)

Talán sok felnőtt nem is gondolná, hogy milyen jó mesekönyv lehet egy pusztán csak aprólékosan megrajzolt, részletgazdag képekből álló kiadvány. A Böngésző sorozat sok éve tartó sikersorozatának titka, hogy minden korosztály szívesen játszik vele. A könyv lapjai vastag papírból vannak, így nem kell félni, hogy megsérül, vagy elszakad, bátran kisebb gyerekek kezébe is lehet adni.

A könyvek kimeríthetetlen tárházai a történeteknek, jó hasznát fogod venni, ha szülőként szeretnél fejből mesélni, de szükséged volna valami támpontra hozzá. A nagyobbacskák már maguk is kitalálnak történetet a könyv lapjai alapján, de az is leköti őket, ha kereshetik az apró részleteket, vagy Te adsz neki feladatot, hogy mit keressen ki belőle.

  1. Gonge egyensúlyozó tölcsér

Mindig változó egyensúlyi helyzethez alkalmazkodik  segítségével a kisgyermek, aki ülhet benne, vagy később állhat, a legkisebbek pedig fekve is használhatják. Az egyensúly érzékelésüket érő ingerek hatására izmaikat megfeszítik, ernyesztik, egyszerre hintázhatnak, pöröghetnek, libikókázhatnak.

  1. Matatófal

A gyerekeknek mindig az a legizgalmasabb, amivel a felnőttek is foglalatoskodnak. Ezt a tényt használhatod ki egy matatófallal. Veheted készen, vagy készíthettek házilag, utóbbi esetben a falra rögzítésre fokozottan kell ügyelni.

Erősíts rá olyan tárgyakat, amelyek a lakásban, vagy a ház környékén is megtalálhatók. Utána már elég, ha egyszer megmutatod, melyikkel mit lehet csinálni, és nincs is más dolgod. Szemfülesebb gyerekek már maguktól tudni fogják, melyik eszköz mire való.

Arra figyelj, hogy ha több hangadásra is alkalmas eszközt teszel rá, nem biztos, hogy értékelni fogod a napi használatát.

Hozzászólások