Ezek veszélyeztethetik a terhességet

Számos olyan dolog van, amire a terhes nőknek figyelniük kell, ha óvni akarják magukat vagy magzatukat. Kerülniük érdemes a forró fürdőket, nem ajánlatos a gyümölcslé fogyasztása sem, tartózkodjanak a gyerekszoba kifestésétől és néhány más, köznapi dologtól is.

Talán kevesen tudják, de a túl forró fürdő nem ajánlatos várandósan. Az OTIS nevű amerikai információs szolgálat szerint a 38,3 Celsius fok fölötti testhőmérséklet nem tesz jót a terhesség idején. Ez az anya szervezetében vérnyomáscsökkenést okozhat, ami a magzatot oxigénhiányos állapotba hozhatja, és más tápanyagok felvételét is nehezítheti. Terhesen ezért jobb kerülni a forró fürdőt és a szaunát is – írja a Mom.me nevű amerikai internetes oldal. A lap szerint nem a forró fürdő az egyetlen veszélyes a dolog terhesség alatt.

 

Gyümölcslé fogyasztása

Sok terhes nő meglepődik, amikor lebeszélik arról, hogy gyümölcslét igyon – magyarázza Dr. Ronald Woodard, egy kaliforniai nőgyógyász. Bár természetesen sokan a vitaminok miatt isszák ezeket, az ilyen italok azonban gyakran magas cukortartalmúak, és emiatt okoznak gondot. S nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy folyékony, oldott formában van bennük a cukor, tehát gyorsan felszívódik, ami a vércukorszintet nemkívánatos szintre emelheti. Ezzel pedig nő a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata.

 

Mosatlan leveles zöldségek

A magyar nyelvű internetes oldalakon számos információ található a liszteriózisról, amelyet egy baktérium okoz. A Mom.me szerint a leveles zöldségek is bizonyos rizikót jelentenek, ha nincsenek rendesen megmosva, így a liszteriózis, ami általában nem súlyos fertőzés a felnőttek számára, a terhes nőket és a magzatukat is veszélyeztetheti. Liszteriózist terjeszthetnek nyers húsok, nyers, füstölt halak és puha, pasztörizálatlan sajtok is.

 

Távol a macskaalomtól

Dr. Roseline Dauphin-Baptiste nőgyógyász szerint a toxoplazmózist (toxoplasmosis) okozó parazita a macskaalmokban is tenyészhet. Ha a macska hordozza ezt a kórokozót, az fertőzés esetén rendellenességekhez vezethet a magzatnál. De ha a macska a beltérben él, és megvizsgálták, hogy nem hordozza a parazitát, akkor nincs veszély.

 

Melegíthető elektromos takaró

Ha valaki fázik, terhesség idején jobb, ha lemond a melegíthető elektromos takarókról. Még a gyenge elektromágneses mező sem használ a fejlődő embriónak.

 

(Teljes cikk: hazipatika.hu)

Hozzászólások