A szülésznők logikus előléptetése mennyi kockázatot rejt?

Júliustól a szülésznők is végigkísérhetik a problémamentes várandósságot, vagyis nekik is joguk lesz a terhesgondozási könyvbe felírni a kötelező vizsgálatokat. Erre a felhatalmazást ugyanakkor csak a szakorvos adhatja ki. Az új rendszer a kismama és az egészségügy számára is olcsóbb, de vannak-e veszélyei?

Itthon havonta kellett megjelennem terhesgondozáson egy szülész-nőgyógyásznál, a labor- és ultrahangvizsgálatokkal, védőnői vizitekkel együtt összesen 24 bejegyzés van a legutóbbi terhesgondozási könyvemben” – meséli a jelenleg Budapesten élő Réka, akinek három gyermeke közül kettő Magyarországon, a középső viszont Finnországban született.

Az új szabályozás komoly terhet vehet le a szakorvosok válláról, hiszen problémamentes terhesség esetén valóban nincs szükség annyi orvosi vizsgálatra

Az édesanya az északi országban egészen más tapasztalatokat szerzett, mint itthon. Ott várandóssága alatt mindössze egyszer találkozott szülészorvossal: amikor az a terhessége vége felé megvizsgálta, hogy a korábbi császáros szülés után képes lesz-e természetes úton életet adni gyermekének. Képes volt. (Magyarországon, ha egy anya császárral szülte első gyermekét, borítékolhatóan úgy fogja a következőt is.)

Réka terhessége problémamentes volt, így a várandós gondozást a védőnő és a háziorvos végezte, és ultrahangra is mindössze kétszer kellett mennie. Szülését csupán szülésznő kísérte figyelemmel; az ügyeletes szakorvos rendelkezésre állt ugyan a háttérben, de csak a problémás eseteket látta el.

Réka szerint jobb volt ez így; itthon túl sokat és fölöslegesen vizsgálgatják az orvosok a kismamákat. Azt mondja: egy problémamentes terhességnél és szülésnél inkább megértésre, empátiára van szüksége a kismamáknak, semmint orvosi beavatkozásokra.

A vizsgálatok ráadásul sok pénzbe kerülnek: a magánrendeléseken egy terhesgondozási alkalom 5-10 ezer, egy ultrahang 10-15 ezer forint, és sok kismama a kórházi rendeléseken is csúsztat pár ezer forintot a szülészorvos zsebébe. Így a szülésig 50-100 ezer forintot is kifizetnek a kismamák a nőgyógyászoknak, majd a szülés után még egyszer ennyit.

Ennek is gátat szabhat az a július 1-jétől életbe lépő új szabályozás, amely a problémamentes várandósságok esetén a szülésznőknek is lehetőséget biztosít a terhesgondozásra.

A kötelező vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd, abba – az eddigi gyakorlattól eltérően – már a szülésznők is tehetnek bejegyzéseket. Ide kell beírni annak a szülésznőnek vagy orvosnak is a nevét, aki a várandós gondozás alatt felelős a kismama állapotáért, az esetleges változást pedig szintén regisztrálni kell, így világos és egyértelmű lesz a felelősség kérdése.

Az új szabályozás értelmében azonban egy szülésznő kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén végezhet terhesgondozást.

 

(Teljes cikk: nol.hu)

Hozzászólások