Ha kismamával kerülsz szembe, alaposan fontold meg, mit mondasz

A terhesség hosszú várakozás, és a legtöbb kismama nagyon érzékeny ez alatt a kilenc hónap alatt.

A hormonváltozásnak köszönhetően az érzelmek sokkal inkább felerősödnek, és egy ártatlan kis megjegyzés, amit csak kedvességből ejtesz el, könnyen felérhet egy időzített bombával.

Ezért óva intünk attól, hogy a következő mondatok valamelyikét kiejtsd a szádon.

 

– Azt hittem, már előrehaladottabb az állapotod!

Óvakodj az olyan jellegű kijelentésektől, hogy azt hittem, előrébb jársz, olyan nagy a pocakod, sőt, a hangod se árulja el, hogy csodálkozol.

A kismamák többségét kellemetlenül érinti, hogy a testük változik, hogy azokat a ruhák, amiket korábban minden nehézség nélkül fel tudtak venni, most még a combjukig sem tudják felhúzni. Ráadásul minderre a hormonális változás is rájátszik, ami még inkább elbizonytalaníthatja őket, tehát hallgass a kinézetről, ha csak nem dicsérni szeretnél.

 

– Nem kell félni a szüléstől, nem lesz semmi baj

Ez az a mondat, aminek az elhangzása után valószínűleg minden kismamának háromig el kell számolnia, hogy ne ugorjon a másik torkának. Természetes dolog, hogy az ember fél az ismeretlentől, attól, amit még sosem tapasztalt, így a várandós anyuka az efféle kijelentéstől nem fog megnyugodni. Pláne abban az esetben tartózkodj az ilyen megjegyzéstől, ha te még nem szültél, mert akkor fogalmad sem lehet róla, hogy mennyire ijesztő dolognak tűnik a kisbaba világra hozatala.

A szülés nem egy sétagalopp, aki azt állítja, hogy ez élete legcsodásabb pillanata, annak valószínűleg szelektív a memóriája, vagy túl sok érzéstelenítőt kapott, ezért nem emlékszik arra, hogy valójában mi is volt a szülőszobán. A szülés fájdalmas és korántsem egyszerű, ráadásul nem lehet tudni, hogy valóban nem lesz semmi baj, ezért az ilyen kijelentések korántsem megnyugtatóak, még ha annak is szánod őket.

 

– Képzeld! X. Y.-nal ez történt, mikor terhes lett

A horrorba illő történeteknél nincs rosszabb. Bár a kismamák egymást is szívesen rémisztgetik, rossz néven veszik, ha egy kívülálló – értsd: nem várandós nő – ilyesmiről mesél. Ahogy már mondtuk, minden kismama fél a szüléstől, nincs szükség arra, hogy további nyugtalanító gondolatokat ossz meg a magzat esetleges betegségeiről.

Ha mindenképpen mesélni akarsz egy terhes nőnek a saját vagy mások tapasztalatairól, akkor olyanba avasd be, ami nyugtatólag hat rá, amivel megkönnyítheted számára a várakozás időszakát.

 

(Forrás: femina.hu)

Hozzászólások