Küzdelem a striák ellen

A növekvő pocakon megjelenő vonalakra – ellentétben a terhességi teszten látható csíkocskákkal – egyik kismama sem vágyik. Íme, néhány trükk a striák megelőzésésére.

Néhányan egyszerűen szerencsések és kész. Pár héttel szülés után már javában készen állnak a bikiniszezonra: nyoma sincs a bőrükön terhességi csíkoknak. Valószínű, hogy a kismamák egy része a szerencsés genetikai adottságainak köszönheti, hogy egyáltalán nem jelennek meg a pocak környékén terhességi csíkok. Többségünk azonban hamar megismeri a jelenséget.
Nemzetközi tudósok szerint a genetika játssza a főszerepet a striák kialakulásában. Vannak kistermetű asszonyok, 50 kg körüli testsúllyal, akik 25 kilót híznak a terhességük alatt és mégsem jelennek meg terhességi csíkok a hasukon. Ugyanakkor sokan csak minimális mértékben híznak – 10-12 kilót vagy még kevesebbet – és mégis kialakulnak a nemkívánatos striák.
A szakember szerint tehát az öröklődés hajlamosít leginkább a striákra. Ha az édesanyádnak voltak, valószínűleg neked is lesznek. Sőt, mi több, ha a pubertás idején már jelentek meg a csípőd környékén striák, valószínű, hogy a terhesség alatt is kialakul majd néhány. Testünk ugyanis mindkét alkalommal hirtelen súlynövekedésnek van kitéve.
Bár sokan úgy vélik, a striák a „bátorság jelvényei” – vagyis azt bizonyítják, túl vagy már legalább egy terhességen és szülésen –, a legtöbben szívesen elkerülnénk ezt a fajta „kitüntetést”. Sajnos a helyzet az, hogy a várandós nők 50–90 %-án végül csak megjelennek a jellegzetes vonalak, legtöbbjük a terhesség második felében. A striák kialakulásának nagyobb az esélye, ha hirtelen, rövid időn belül hízunk több kilót, vagy ha ikreket várunk. Mivel az évek múlásával a bőr egyre veszít rugalmasságából, korunk is meghatározó lehet a jelenség kialakulásában. 

Mi az a stria?
Sok elsőbabás kismama még csak nem is gondol a striákra, amíg azok meg nem jelennek… A terhességi csíkok általában kisebb barázdákként jelennek meg a has alsó felén, de feltűnhetnek a combon, a fenéken, a mellen, a karon vagy a csípőn is. A világos bőrűek általában rózsaszínes vagy pirosas, a sötétebb bőrűek inkább világos színű vonalakat észlelhetnek. Ezek a vonalak tulajdonképpen sebhelyek, melyeket a bőr túlzott feszülése okoz. 12 hónapon belül jellemzően ezüstössé halványodnak, de soha nem tűnnek el teljesen.
A szakember magyarázata szerint a bőrszövet nyúlási csíkjait nevezzük striának. Akkor fejlődik ki, ha a bőr természetes nyúlási igénybevételnek van kitéve. Ilyen például a várandósság alatt lezajló gyors alakváltozás, a pubertáskori gyors növekedési szakasz, a hirtelen hízás vagy a fogyás. A testsúlytöbblet miatt a test egyes részein csíkszerűen megszakadnak a kötőszöveti rostok. A folyamat nem fájdalmas, de bizsergő vagy viszkető érzés előfordulhat.

Egy csepp megelőzés?
A striák megelőzésének nincs biztos receptje. Sok kismama kakaóvajjal kenegeti a pocakját, ami a bőrt lágyítja és hidratálja, és az esetleges viszketést is enyhíti. Igazán megérdemeljük a kényeztetést ebben az időszakban, ám a genetikai adottságainkkal nehéz felvenni a harcot. 
Természetesen azért vannak trükkök, melyekkel a minimumra csökkenthetjük a megterhelést, amelyet a várandósság jelent a bőr számára. Először is, elősegíthetjük a bőr rugalmasságát, ha sok vizet iszunk. Gyengéden masszírozhatjuk a pocakunkat, így fokozva a vérkeringést és bőrünk ruganyosságát. Ez utóbbit az is elősegíti, ha kerüljük a közvetlen napot, mert a napfény rombolja a bőr kollagénállományát.
Egy másik megoldás a striák minimalizálására, ha egyenletes mértékű a súlygyarapodás. Ha lassú a súlyfelvétel, akkor a bőr is könnyebben alkalmazkodik. Ha gyorsan történik a súlygyarapodás, akkor a bőr elreped és megjelennek az árulkodó striák. (Figyelem: nem jó ötlet fogyókúrázni a terhesség alatt.)
És mi a helyzet azzal a számos terhességi csík ellen kifejlesztett krémmel és hidratálóval? A jó minőségű testápolók a has alsó részét mindenképpen lágyabbá teszik, segítik a bőr megnyugtatásában és jobb közérzetet biztosít. 
A tapasztaltabbak szerint az a legjobb módszer, ha optimistán állunk a dologhoz: nem próbáljuk meg megakadályozni testünket az átalakulásban, hanem pozitívan szemléljük a változást, és megfelelően ápoljuk, hidratáljuk a kényes területeket. Fogadjuk el és kényeztessük testünket. A szakértők szerint nincs csodakrém. A csoda az, hogy várandósak vagyunk és testünk ennek megfelelően változik.

Kezelési eljárások:
Az egyik leghatásosabb kezelést a német Skin Jet cég fejlesztette ki a striák javítására.
Az első lépésben a bőr elszarusodott rétegének eltávolítása történik mikrokristályokkal, melyet sűrített levegő juttat a bőr felszínére. Így a bőrsejtek megújulnak, a hatóanyagok számára áteresztővé válik, így a sejtek és a bőrfunkciók aktiválódnak. Ezután következik az ultrahangos kezelés vörös fénnyel történő kombinálása. A vörös fény elősegíti a hatóanyagok felszívódását, beindítja az anyagcserefolyamatokat, gyorsítja a kollagénszintézist. Az ultrahangkezelést speciális stria- és hegkrémmel végzik, melynek fő hatóanyaga a Centella asiatica (ázsiai zsúrló).
A striák, növekedési, terhességi csíkok eltüntetése nehéz feladat. Minél frissebb, annál hatékonyabb a kezelése, minél idősebb, annál kevésbé lehet változtatni a kialakult állapoton. 
 Orvosilag a neodinium-YAG lézer, vagy villanófénnyel (IPL) tudják a bőrszövet kollagén rostjainak szaporodását fokozni, amellyel a stria elvékonyodik és elhalványodik. A mezoterápiás módszerrel szintén hatékonyan felvehetjük a harcot a striák ellen. A House of Beauty által kínált kezeléscsomag 6-8 alkalomból áll. A készülék által kibocsátott elektromos hullámok hatóanyag-csatornákat hoznak létre a bőrfelszíntől a mélyebb rétegek felé, és a sérült részekhez juttatják a hatóanyag-koktélt. Az ampulla esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyek stimulálják a kollagén- és elasztinrostokat előállító fibroblasztokat, más néven a bőr ,,őssejtjeit”. A laza rostok feszesednek, a hegek összehúzódnak és csökken jellegzetes elszíneződésük. A bőr szerkezetének, minőségének javítására az ampullában megtalálható BPM-hyaluronsav siet segítségül, új feszességet adva a sejteknek.

 
Hozzászólások