Tények és tévhitek a terhességről

Amikor várandós leszel, egyből érkeznek a jó tanácsok, mit ne csinálj, mert árthat a babának, vagy olyan megdöbbentő dolgokat hallasz, melyekről nem tudod eldönteni, van-e valóságalapjuk. Utánajártunk a leggyakoribb tévhiteknek.

A masszázs vetélést okozhat

“Terhesség alatt a gyógymasszázs elméletben ellenjavallt, ám gyakorlatban bizonyos megkötésekkel lehetséges. A hasi-, deréktáji résznél különösen óvatosnak kell lenni, főként az első három hónapban., mert vérbőség miatt a pici magzat kilökődhet. Érdemes kifejezetten kismamáknak kifejlesztett masszázst kérni, amelyet csak erre szakosodott szakemberek végezhetnek.”-mondja a gyógymasszőr.

 

A herpesz elleni kenőcsök károsak a magzatra

“A herpesz elleni készítmények egyikéről sem bizonyított, hogy magzatkárosító hatással rendelkezik, ám egy részük csak kifejezetten orvosi utasításra alkalmazható. Vannak forgalomban olyan készítmények, amelyek kockázat nélkül bevethetők mind terhesség, mind szoptatás alatt pl. propolisztartalmú kenőcs, illetve hatóanyagot nem tartalmazó herpesztapaszok” – tanácsolja Dr. Szabó Júlia, gyógyszerész.

 

Terhesség alatt tilos a hajfestés, mivel károsítja a magzatot

Nem bizonyított egyértelműen a hajfestékek magzatkárosító hatása, és hogy mennyi vegyszer jut el a magzathoz a fejbőrön keresztül, éppen ezért a várandósság első harmadában inkább ne fessük a hajunkat. Egyébként is előfordulhat, hogy a megszokott festék nem a várt eredményt hozza. Természetes, növényi alapanyagú, ammóniamentes hajszínezőket használjunk ilyenkor, ezek kockázatmentesek.

 

A különféle terhes vitaminoktól óriásbébink születik

Dr. Szabó Júlia gyógyszerész szerint “nem bizonyított, hogy összefüggés lenne a terhesvitaminok szedése és a nagy súlyú csecsemők születése között. Van, aki egész terhesség alatt szedte, mégis normál, vagy kis súllyal született a baba.”

“A terhesség alatti vitaminok inkább az anyára hatnak, az ő szervezetét töltik fel a szükséges ásványi anyagokkal, szedésüktől nem változik a magzat születési súlya.” – teszi hozzá Dr. Börzsönyi Balázs, szülész-nőgyógyász.

 

A várandósság alatt tilos a sport

“Ha valaki rendszeresen mozgott a terhesség előtti időszakban, nem okoz problémát azzal, ha a mozgást -orvosi kontroll mellett- a terhesség ideje alatt is folytatja. A terhesség alatti sportolás megelőzi az elvizesedést és székrekedést, csökkenti a trombózis esélyét és kezelhetőbbé válik a terhességi cukorbetegség is. Edzésben marad a vérkeringés és az izomzat, a pici pedig több oxigénhez jt. A sportos kismamáknál gyakoribb a könnyű szülés, és bizonyítottan kevesebb terhességi csík alakul ki a bőrükön. A kitartást igénylő sportok, mint a gyaloglás, a túrázás és az úszás különösen ajánlottak terhesség idejére, viszont a futást a rázkódás miatt, a csoportos sportokat a balesetveszély miatt kerüljük!” – mondja Bánkuti Gabriella, edző.

 

A macska vetélést vagy koraszülést is okozhat

A toxoplazmózis nevű fertőzés miatt valóban veszélyes lehet a macska, de ez a betegség nem túl gyakori, és sokunk már gyermekkorában átesett rajta, ráadásul csak egyszer kapható el. Lehet kérni vérvételt a terhesség előtt, hogy megállapítsák, volt-e már ilyen betegségünk. Ha nem, különösen macskaürüléktől kell tart tartani, a terhesség ideje alatt másra kell bízni a takarítását, valamint mindig kezet kell mosni macskasimogatás után.

 

Ha sokat ég a gyomrod, nagy hajjal fog születni a babád

A gyomorégés valóban gyakori a terhesség alatt, de ezt nem a baba haja okozza. A növekvő méh megemeli a gyomrot, és a lenyelt táplálék visszafolyik a nyelőcsőbe. Később, a terhesség vége felé, amikor a baba lejjebb kerülésével a pocak is “leszáll”, a tünetek enyhülnek vagy teljesen meg is szűnnek.

 

A szex árt a babának

A várandósság alatti legfőbb szexuális probléma az attól való félelem, hogy a szex árt a magzatnak. Ez a félelem a várandós anyák negyedét-felét, és a leendő apák legalább negyedét érinti. Több kutatás is bizonyította már, hogy a terhesség alatt folytatott szexuális élet nem okoz károsodást a méhnyálkahártyában, és nem eredményez koraszülést sem.

 

Terhesség alatt tilos a röntgen

“A terhesség elején a röntgenvizsgálatokat kerülni szoktuk, nehogy a terhesség megszakadásával járjon, vagy magzati fejlődési rendellenességet okozzon. Amennyiben nem halasztható, akkor viszont el kell végezni. Egy nem kezelt fog terhesség alatt több veszélyt jelenthet a magzatra, mint az elvégzett röntgenvizsgálat.”-mondja Dr. Börzsönyi Balázs, szülész-nőgyógyász szakorvos.

 

(HelloBaby! 2013. szeptember-október)
Hozzászólások