Miért, lehet ezt másképp is?

Az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben hirdette meg a Bababarát Kórház Kezdeményezést. Európában elsőként a debreceni női klinika nyerte el a címet!
A cél a szoptatás támogatása volt és maradt azóta is. És mivel ez a történet jó esetben a szüléssel kezdődik, és a szülések zömének kórház a helyszíne, a kezdeményezés lényege az, hogy a szoptatást elkezdését és begyakorlását nehezítő, akadályozó tényezőket, az információhiányt a lehető leghatékonyabban kiküszöbölje.
A közhiedelemmel ellentétben a bababarát kórházakban sem kötelező szoptatni: a döntés joga minden anyát megillet, és ha a tápszerezést választja, a BB kórházakban ehhez is minden segítséget meg kell kapnia. Lényeges azonban, hogy milyen információk alapján döntünk, és hogy vajon valóban minden gyakorlati segítséget megkaptunk-e ahhoz, hogy szándékunk szerint sikerüljön szoptatni.
Egy BB kórháznak távol kell tartania az anyáktól azokat a hatásokat, amelyek bizonyítottan csökkentik a szoptatás esélyeit: ha az újszülöttnek pótlásra van szüksége, nem kaphatja cumisüvegből, mert ez könnyen cumizavar kialakulásához vezethet. Dolgozóinak egységes képzésben kell részesülniük a szoptatástámogatással kapcsolatosan, hogy hatékonyan tudják segíteni az anyákat, és ne okozzanak zavart egymásnak ellentmondó tanácsaikkal.
És mindez vajon anyabarát is egyben? Hogyan lehet kipihenni a szülést, ha állandóan ott sír a baba? – kérdezik sokan. Csakhogy a kisbabák többsége nyugodt és csöndes, ha anyukája közvetlen testközelségében lehet, és mindig szophat, amikor szeretne. Ha mégsem így lenne, a csecsemős nővérek természetesen a BB kórházakban is segítenek az anyának megnyugtatni a babát, ha erre igényt tart. Óriási előnyei vannak annak, ha nem “ismeretlen” kisbabát viszünk haza magunkkal, hanem az összehangolódás valamelyest már a kórházi napokban kezdetét vette.
Az elmúlt 24 év a BB Kórház kezdeményezés sikerét hozta magával. Világszerte egyre több és több országban teszik a szülés utáni ellátás alapvető követelményévé. Svédországban és Norvégiában már évek óta minden kórház bababarát. A legnagyobb mértékben a fejlődő országokban nő a BB kórházak száma: ott csecsemőéletek függnek tőle – nem is kevés.
Egy szép napon talán ez lesz az, amit mindenki normálisnak és természetesnek tekint, és azon fog csodálkozni, hogy miért, lehet ezt másképp is?
Igen, volt vagy száz év, amikor az anyától jó távol helyezték el az újszülötteket, cumisüvegből etették őket tápszerrel, és szoptatni csak a legelszántabbaknak sikerült.
A HelloBaby! 2015. április-májusi számában részletesen olvashatsz a bababarát kórházakról!

W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Hozzászólások