Kismama iskola, avagy felkészülés a nagy napra

Kutatások bizonyítják, hogy akik felkészülten érkeznek a szülőszobára, nyugodtabb szülésre számíthatnak. Egy jó tanfolyamon a párok nem csak gyakorlati tippeket kapnak, hanem lelki felkészítést is a nagy napra, illetve a gyermekágyas időszakra is. De milyen is egy jó tanfolyam? És miért igényelnek más típusú felkészítést a lombikosok?

Dorogsághy Orsolya, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főnővére olyan párok számára tart terhességre és szülésre felkészítő tanfolyamot, akiknél mesterséges megtermékenyítéssel fogant a baba. „Szülésznőként sokszor tapasztaltam, hogy a jövendőbeli édesanyáknak óriási igényük van arra, hogy felkészülten induljanak neki a terhességnek és a szülésnek. A tudás megnyugvás. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhatnak elő komplikációk, vagy nehézségek, de nagy százalékban sokkal nyugodtabb, tudatosabb szülései lehetnek a felkészült kismamáknak.”

Mi történik egy szülésfelkészítő foglalkozáson?

Egy teljes körű, lehetőleg személyre szabott szülésfelkészítés nemcsak a szülés folyamatát tárgyalja, hanem a várandósságot és a gyermekágyas időszakot is. Ki kell térni olyan gyakorlati dolgokra is, mint például: mi kerüljön a kórházi csomagba, mit jelent a gátvédelem, hogyan működik a légzésfigyelő stb.

Az IVF program segítségével gyermeket váró családok speciális felkészítést igényelnek, de miért? Miben különböznek ők azoktól, akiknek természetes úton jött a baba?

Természetesen nincs értékes és értékesebb magzat, de lelki oldalról óriási a különbség aközött, amikor egyszer csak megfogan a baba, és aközött, hogy évekig várunk rá. A mesterséges megtermékenyítésen átesett szülők jellemzően nem a terhességre, hanem a teherbe esésre készülnek, ezért aztán jóval kevesebbet tudnak a kilenc hónapról és a szülésről. Az IVF programban részt vevő édesanyák nagy eséllyel császármetszéssel szülnek, de ettől függetlenül fontos, hogy ők is tudják, mi vár rájuk a nagy napon. Azt tapasztalom, hogy még több kérdőjel van bennük, a kudarcos hónapok, évek miatt pedig sokkal jobban aggódnak, hogy megmarad-e a magzatuk, komplikációmentes lesz-e a várandósságuk.

Az édesapák is részt vehetnek-e a felkészítő programban?

Magától értetődő, hogy nekik is ott a helyük, hiszen ők is szeretnék tudni, hogy mi történik párjukkal és születendő gyermekükkel. Az IVF-es kispapáknak talán még fontosabb, hogy kézzel foghatóvá váljon a kicsi születése, hiszen sokszor nagyon nehezen élik meg, hogy a baba mesterségesen fogant.

Mire kell felkészülni a baba érkezése után?

A leendő szülők gyakran úgy képzelik, hogy a kórházból hazatérve idilli időszak vár rájuk, pedig az első időszak embert próbáló feladat. Türelemre és időre van szükség ahhoz, hogy az új család összecsiszolódjon, és erre időben érdemes felkészülni a félelmek eloszlatásával valamint nyílt, őszinte beszéddel.

A teljes interjút a HelloBaby! magazin 2013. március-áprilisi számában olvashatod.

 

Hozzászólások