Átvilágítja az anya lelkét: anya-magzat kapcsolatanalízis

Sok kismama számára a várandósság nem pusztán áldott állapot, hanem gyakran szélsőséges érzelmekkel teli, félelmekkel, bizonytalanságokkal tarkított szakasza is életüknek. Ha te is éreztél már hasonlót, szeretnélek megnyugtatni, ez normális dolog! A várandósság valóban MÁS-állapot, minden megváltozik kívül és belül is, s ez a változás egymásnak is ellentmondó érzésekkel töltheti el az állapotos nőt. Mély átalakulásra ad lehetőséget. Ami közös a kapcsolatanalízisre járó kismamákban, az a vágyuk, hogy megszületésük előtt megismerkedhessenek a babájukkal, bepillantást nyerhessenek lényükbe. Felkészülhetnek az anyaság állapotára, a szülésre, és tabuk nélkül kimondhatják rejtett félelmeiket, szorongásaikat. Közben egyre jobban beilleszkednek az anyaság állapotába, elfogadják a felelősséget és annak súlyát, megerősödik saját magukba vetett bizalmuk.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis
1996 óta segíti a várandós nőket. Hidas György és Raffai Jenő pszichoterápiás tapasztalatok alapján dolgozták ki a módszert, amely azon a hiten alapszik, hogy a magzatok aktív résztvevői a várandósságnak, éreznek, emlékeznek, mozognak, álmodnak, hallanak, figyelnek, nyitottak és készen állnak a kapcsolatfelvételre. Együttműködnek, pl.vizsgálatok alatt vagy épp segítenek a névválasztásban is. Optimális esetben heti egy alkalommal találkozik a kapcsolatanalitikus a kismamával. Az első találkozó az ismerkedésé. Ekkor fektetik le a kereteket, melyek a hatékony együttműködés alapjait adják. Második alkalomtól kerül sor a kapcsolatfelvételekre relaxált állapotban. A 37.héten kezdődik a kapcsolatanalízis utolsó szakasza, mikor lélektani szempontból a szülésre, születésre készítjük fel a kismamát, kisbabát egyaránt.

Berni emlékei
„Számomra a kapcsolatanalízis egzotikus utazás volt a fiammal, ahol egymást fedeztük fel és semmilyen külső „zaj” nem zavart meg minket. Ez a mi rohanó életünkben egy csodálatos ajándék volt. Tudtam, hogy ezeken az alkalmakon csak vele leszek és egyre jobban megismerhetem. Az eredménye pedig egy csodás kisember lett, aki már születése után rendkívül értelmes tekintettel szemlélte a világot. Nyugodt, kiegyensúlyozott és vidám baba. Könnyen tanuljuk egymást, mert már több, mint fél éve ismertem, mire megszületett.”

Saját idő a kisbabáddal
A mai rohanó világban, vagy épp, mert többedik gyermeked várod, a kapcsolatanalízis igazán pozitív hozadéka a babára szánt saját idő. Berni észrevételét több anya is oszthatja: a kapcsolatanalízises babák élénkebben, intenzívebben figyelik, ismerik meg a külvilágot és (jogos) igényük van arra, hogy a velük való kommunikáció ugyanúgy folytatódjon, mint pocakon belül.
Arra nincs hivatalos ajánlás, mikor célszerű elkezdeni a kapcsolatanalízist. Minél hamarabb megtörténik ez, annál több idő marad arra, hogy a kapcsolat kialakuljon, elmélyüljön, és nyugodt összhang, elfogadás teremtődjön meg.

Természetes szülést szerettem volna
Zsuzsi története jól mutatja, milyen gazdag belső világgal rendelkezik egy anya és milyen csodás változásokat képes hozni a belső munka eredménye. Zsuzsi a 30.hétben járt, mikor eljött hozzám: „Kisfiam farfekvéses volt. Mivel az első gyermekemet császárral szültem és a másodikat spontán, a nagy cél az volt, hogy a spontán szülés élményét újra átélhessem. Bár ez a cél nem valósulhatott meg, én mégis hálás vagyok, hogy az analitikus segítségével még érkezése előtt felvehettem a kapcsolatot a kisfiammal. Sok lelki gubancot tudtunk együtt kisimítani, és úgy érzem, azóta is sokkal jobban kezelem a mindennapi nehézségeket. Mintha már csak a méhen belüli találkozások végére várt volna Nándi, az utolsó alkalom után éjjel beindult a szülés. Mindenképpen a kapcsolatfelvételnek tudom be, hogy amikor kiemelték, alig sírt, és amikor odatették az arcomhoz, már ismerősként nézett rám, tudta, hogy ki vagyok, tudta, hogy megérkezett, tudta mi vár rá, ezért nem ijedt meg”.

Ikrekkel külön-külön
Különleges élmény volt számomra, mikor Márti keresett meg: „Ikreket vártam, amikor eldöntöttem, hogy engedek a kíváncsiságomnak és kipróbálom a kapcsolatanalízist. Több dolog motivált, de a legfontosabb talán az volt, hogy egyenként szerettem volna megismerkedni a babáimmal már ilyen korán. Nem csak „ ikrekként” akartam rájuk gondolni, hanem külön-külön, mint két kis egyéniségre. Nagyon jó volt, hogy hétről-hétre volt egy óra, amikor minden gondot, feladatot hátrahagyva csak rájuk figyelhettem. Végül jó sokáig – majdnem a 40. hétig – maradtunk együtt hármasban, ami ikreknél ritkaság. Azt hiszem jól érezték magukat odabenn.”

Anikó esete szépen mutatja, hogy az anyaság állapotába kerülni egyben önismereti folyamat. Saját szüleivel való kapcsolatán is sokat dolgozott és hatalmas lépéseket tett, ahogy babájától is pozitív megerősítést kapott: „Lehet, hogy szüleim nem azt adták és nem úgy, ahogy szerintem szükségem lett volna rá, de amit kaptam, az lehetőségeikhez képest mégis a legtöbb volt. A kapcsolatanalízis a sebek nyalogatása helyett segített elfogadni, hogy ők ilyenek, és ezért lehet olyan érzésem, hogy elfogadás nélkül telt a gyerekkorom. Végül nagy-nagy hálát és megértést éreztem irántuk. Kisfiam az analízis alatt is megértő volt, ,,hagyta” hogy rendezzem a dolgaimat. Tudtam, hogy jól fogja viselni a kezdő szülők bénázásait is, és hogy majd együtt fejlődünk, tanulunk egymástól. És nem kell 120 százalékot adni, a lényeg, hogy hitelesek legyünk.”
A kapcsolatanalízis valóban képes átvilágítani az anya lelkét, ahogy Hidas György, a módszer egyik alapítója mondta. Emellett segíthet lélektani oldalról oldani egyes fizikai síkon megjelenő problémákat: például idő előtt nyíló méhszájat, faros fekvést, elöl tapadó méhlepényt.

Hol találsz kapcsolatanalitikust?
Ha a www.kapcsolatanalizis.hu oldalon keresgélsz, biztos lehetsz benne, hogy az egyetlen, hivatalos képzésen sajátította el a megfelelő ismereteket a választott szakember.

Szerző: Olasz-Papp Nóra személyközpontú tanácsadó, kapcsolatanalitikus

Hozzászólások