Jön az influenza, kell az oltás?!

Országos népegészségügyi kampány indult az influenzás megbetegedések terjedésének megelőzése érdekében.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője elmondta, hogy Európa-szerte egyre nagyobb az influenzaszerű megbetegedések aránya, hamarosan nálunk is járvány lesz. Az influenzás megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb módszere a védőoltás. A védőoltás a kockázati csoportokba tartozók – a krónikus betegek, a 65 évnél idősebbek, a 6 hónap és 2 év közötti életkorú gyermekek, valamint a terhesek – számára kiemelten fontos, nekik ebben a szezonban is 1,3 millió térítésmentes vakcinát biztosítanak.

Fontos továbbá az alapos kézmosás, s az hogy mindenki figyeljen oda a környezetében lévőkre is. Ugyanis, mint megjegyezte, zárt térben – például a tömegközlekedési eszközökön – sokkal könnyebben terjed a vírus.

Az ÁNTSZ legfontosabb célja, hogy minél többen oltassák be magukat, különösen a kockázati csoportokba tartozók – emelte ki Berencsi György, az ÁNTSZ virológus professzora. Hozzátette továbbá, hogy megelőzésképpen nem ajánlott gyógyszert szedni, aki pedig már lázas, maradjon otthon.

(forrás: mti)

Hozzászólások