Tojást és sovány húst ajánlanak a várandós nőknek

Évtizedekkel később csökkentheti az utódnál a magas vérnyomás és a mentális problémák kockázatát, ha a várandós nő elegendő kolint fogyaszt, például tojás vagy sovány hús formájában – állapították meg amerikai kutatók.

A Cornell Egyetem szakemberei elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a kolin pótlását ugyanúgy ajánlják a terhesség alatt, mint most a folsavét. Úgy vélik, hogy a szorongásban és depresszióban szenvedő várandós nőknek kórosan megemelkedett kortizonszintjük csökkentése érdekében megelőzésként érdemes lenne kolint szedniük.

A tojás rendkívül gazdag mind tápértékét, mind pedig elkészítését illetően. Teljes értékű fehérjeforrás, tehát az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. Várandósság idején kb. 10 grammal növekszik a fehérjeszükséglet, aminek egy közepes tojás több mint a felét  biztosítja. Tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat – kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket -, amelyeknek igénye 30-50%-kal növekszik terhesség alatt. A vitaminokat tekintve a tojás az egyik leggazdagabb folsav- és D-vitaminforrásnak számít – az ezek iránti szükséglet szintén duplájára növekszik a kilenc hónap alatt.

Hozzászólások