Lehet-e a lányunk neve Babóca?

 

Bence, Máté, Anna, Jázmin – a legnépszerűbb nevek ezek. De vajon mi a teendő, ha gyermekünknek egyedi, a névjegyzékben nem szereplő utónevet adnánk? Lehet-e lányunk neve Babóca, vagy kisfiunké Franklin?

Van, aki szeretett rokona után nevezi el gyermekét, másoknak az a fontos, hogy a vezetéknévhez jól passzoló keresztnevet találjanak. Egyesek a divatneveket favorizálják, mások épp ellenkezőleg, kerülik a „tucatneveket”. Némelyek előszeretettel nevezik el valamely híresség (vagy annak gyermeke: Lola, Bodza, Lara) után gyermeküket, míg mások kizárólag (ős)magyar névben gondolkoznak. Megint mások – főleg nők – már kislánykorukban tudják leendő gyermekük nevét, amely független mindenféle „trendtől”. Sokan viszont csak a terhesség idején csapják fel az utónévkönyvet, vagy esetleg a szülőszobán, babájukat meglátva adnak nevet a kicsinek. És olyan is akad, aki egyedi nevet adna gyermekének, olyat, amelyet még senki nem visel.

Szakvélemény kell

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján (www.nytud.hu) havonta frissül az adható nevek száma. Jelenleg 1854 női és 1437 férfinévből választhatnak a szülők. Aki nem tud dönteni e lista alapján, az az anyakönyvvezetőn keresztül vagy közvetlenül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Anyakönyvi Osztályának írt levélben kérheti a név bejegyzését. A kérvényt az intézet nyelvészekből álló ún. utónévbizottsága szakvéleményezi – ha javasolják a név bejegyzését, akkor adható a választott név és felkerül a honlapra. Ha valami miatt nem tartják megfelelőnek, akkor a szülőknek új nevet kell választaniuk vagy a bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért. (A magyarországi nemzeti kisebbségekre más szabályok vonatkoznak!)

Jó napot, Sárga Csikó vagyok!

A bizottság különféle alapelvek (szintén olvasható az intézet honlapján!) mentén dönt a név bejegyzéséről.

– Ilyen például, hogy az utónevet a kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, ezért például az utónévbizottság elutasította a kérelmet többek között a Maya, Adam, Vanessa nevekre.

– A név ajánlásakor a jelentését is figyelembe veszik, ezért ha olyan régi névről van szó, amelynek jelentése hátrányos lehet a viselőjére – például Nemél, Sánta –, azt nem javasolják. – Ugyanígy vétót kapnak a mesefigurák nevei: Vackor, Babóca, Napfi, Matyi, Kopasz, Pöntyi, de a meglévő nevek túlzott becéző formáit – Icuska, Misike, Gyuszkó – a bizottság szintén nem javasolja.

Az elmúlt hónapokban azonban engedélyeztek olyan neveket, mint például: Berna, Gyömbér, Mirabell, Veca lánynevek, és Ronel, Franklin, Gregor, Dilon fiúnevek.

Az utónévbizottság egyik legfontosabb tanácsa: a szülő gondoljon arra, hogy a gyereke egyszer fel fog nőni, hivatása lesz, és talán furcsán veszi ki magát, ha például Kovács Matyi, Nagy Babszi, Kiss Szivárvány, Fekete Szeder, Sárga Csikó stb. néven mutatkozik majd be.

A legnépszerűbbek

A legnépszerűbb fiú utónevek: Bence, Máté, Levente, Dávid, Balázs, Dániel, Ádám, Milán, Péter.

Legnévszerűbb lány utónevek: Jázmin, Anna, Hanna, Nóra, Boglárka, Réka, Lili, Viktória, Zsófia.

Az újszülötteknek adott női nevek 50%-a idegen eredetű (Vivien, Alexandra, Amira, Fruzsina, Szonja, Leila, Vanda), míg a fiúknak 60%-ban magyar neveket adtak a szülők (Botond, Zsombor, Zsolt, Csaba, Bendegúz, Csanád, Soma, Koppány).

 

Hozzászólások