Mit tehetsz a reggeli rosszullét ellen?

 

A „hányós” hetek alatt nincs olyan, amit egy kismama ne venne be, csak hogy jobban legyen végre. Jó megoldás lehet a homeopátia, ám ahhoz, hogy segítsen, nem árt tudni, milyen jellegű a rosszullét.

Sajnos még az orvosok véleménye is megoszlik arról, hogy a kismamáknál mi is okozza pontosan a reggeli rosszullétet, amelyet – nevével ellentétben – akár 24 órás rosszullétnek is nevezhetnénk. Hátterében valószínűleg a kiélesedett szaglás, és a gyomornedvek megnövekedett mennyisége áll, illetve a hormonok…

Hormonok okozzák a rosszullétet

A várandósság fenntartásában fő szerepet a progeszteron nevű tüszőhormon játssza, amely előkészíti a méh nyálkahártyáját a petesejt befogadására, majd később fenntartja ezt az állapotot. Mellékhatása például a Csipkerózsika-szerű álmosság az első hetek alatt. A progeszteron továbbá lazítja a szöveteket, mert a testnek tágulnia kell. Ellazulnak a belek és a gyomor is, lassul az emésztés folyamata és a gyomor kiürülése, illetve nő a gyomornedvek mennyisége. Ez az émelygés egyik oka. Egy másik teória szerint a hCG hormon felelős a reggeli rosszullétért. (Ez az a hormon, amelyet a terhességi tesztek is kimutatnak.) Az első 12 hétben magas a mennyisége, utána fokozatosan csökken – ez jellemző egyébként a rosszullétekre is.

Mikor hatékony a homeopátia?

A babavárás ideje alatt megpróbáljuk minimálisra csökkenteni a szervezetünkbe bevitt kémiai anyagok, gyógyszerek mennyiségét – a legtöbben ugyanis ilyenkor szembesülünk először a „kockázatokkal és mellékhatásokkal”, azaz hogy megszokott gyógyszereink csak körültekintéssel, vagy egyáltalán nem szedhetők. A reggeli rosszullétek, émelygések enyhítésére is léteznek természetes megoldások – a homeopátiás szereket például egyre több szülésznő, védőnő és orvos alkalmazza. A kezelésénél számítanak az apró részletek, például: mikor kezdődnek a tünetek? Mi váltja ki – esetleg egy bizonyos illat, mondjuk a kávé? Mitől enyhül a rosszullét – friss levegőn, fekve, vagy esetleg kis mennyiségű étel fogyasztása után? A szakértő a válaszok alapján keresi meg a megfelelő homeopátiás szert.

Homeopátiás tippek:

Ha a rosszullét éhgyomorra, ételszagra fokozódik: Sepia

Ha állandó a hányinger, alacsony a vérnyomás és jellemző az idegeskedés: Ipecacuanha

Ha a rosszullét szédüléssel, sápadtsággal, ásítással jár, és a szagok, liftezés, utazás tovább rontják: Cocculus

Ha szívdobogás, hideg verítékezés is jelentkezik a rosszullét alatt: Tabacum

Ha a hányinger, émelygés az evés után rosszabb lesz, illetve ha a kismama szédül és „pörgős”: Nux vomica

„Túlélő”-csomag

A reggeli rosszullétet egyébként nem minden várandós tapasztalja, és nem mindenki éli meg egyformán. Az alábbi tanácsok segíthetnek átvészelni a „rókás” időszakot.

Együnk-igyunk gyakran, egyszerre csak keveset.

Ne fogyasszunk olyat, amit – szó szerint – be sem vesz a gyomrunk, azaz amit nem kívánunk.

Reggel, még az ágyban, majszoljunk el néhány sós kekszet, vagy olajos magot!

Vigyázzunk, ne melegedjünk ki nagyon!

Igyunk gyömbérteát, amely jó hatással van az émelygésre.

Ne feküdjünk le közvetlenül evés után.

 

 

 

Hozzászólások