Másként fejlődik a túlsúlyos kismama embriója

Nem újdonság, hogy a túlsúlyos vagy elhízott nőknek normál testsúlyú társaikhoz képest jóval több komplikációra kell felkészülniük, amikor gyermekvállalásra kerül a sor. A túlsúly nemcsak a teherbeesést nehezíti meg, de egy új kutatás szerint az embrió korai fejlődésére, sőt a születendő gyermek későbbi egészségére is jelentős hatással lehet.

Nagyobb valószínűséggel lesz életképtelen vagy kevésbé egészséges magzata azoknak a nőknek, akik a fogantatáskor túlsúlyosak vagy elhízottak – figyelmeztetnek brit kutatók. Vizsgálatukból kiderült, hogy jelentős eltérések mutatkoznak az embriófejlődés korai szakaszában attól függően, hogy a gyermeket váró édesanya normál testsúlyú vagy pedig elhízott. Ezek az eltérések ráadásul a születendő gyermek későbbi életére is komoly hatást gyakorolhatnak.

A kövér nők petesejtjei jóval kisebb méretűek, mint normál testsúlyú társaiké, így előbbiek számára nehezebbé válik a teherbeesés. Mivel a várandósságnak túlsúllyal nekivágó nők aránya a fejlett nyugati társadalmakban az elmúlt 20 évben megduplázódott (az anyák közel 15 százaléka elhízott a teherbeesés idején), olyan problémával állunk szemben, amely folyamatosan növekvő terhet ró az egészségügyre – mondta dr. Roger Sturmey, a kutatás vezetője.

(Teljes cikk: origo.hu)

 

Hozzászólások