A szülés egyértelmű előjelei

Hogy ne érjen váratlanul a szülés beindulása, összeszedtük azokat a jeleket, amelyek megbízható előjelei a szülés közeledtének.

A baba befordulása

A szülés megindulása előtti körülbelül 10-14. napon a baba befordul a méhnyak irányába és leereszkedik a medencébe. Ez a folyamat megváltoztatja a kismama hasának formáját, mivel a méh is lejjebb ereszkedik. „A baba elmozdulásától a leendő anyuka rekeszizma kissé felszabadul a nyomás alól, az addig nehezített légzés ezáltal szabadabbá válik, így könnyebben viseli a baba súlyát” – magyarázza Dr. Tahy András, szülész-nőgyógyász. A befordulás következtében azonban nő az alhasi terhelés, ami hasogató lábfájdalmakat okozhat az idegekre nehezedő nyomás miatt. Ugyanakkor nagyobb mennyiségű hüvelyfolyás jelentkezhet (a nyákdugó távozásával) és gyakoribb vizelési ingert válthat ki a hólyagra nehezedő súly.

Az aktivitás szintjének növekedése

Gyakran előfordul, hogy a kismama a terhesség vége felé egyik nap korán reggel felkel, és az előző hónapokra jellemző nehézkesség, fáradtság helyett ezúttal rengeteg energiát érez magában. Ezt az aktivitásban bekövetkező növekedést az epinefrin fokozott termelődése okozza, amit a placenta által termelt progeszteronszint csökkenése vált ki. Az epinefrin szintjének növekedése felkészíti a női testet a közeledő szülés kihívásaira.

Méhösszehúzódások

A szülés megindulása előtti héten vagy napokban, a kismama általában kifejezetten erős összehúzódásokat érez, amit igazi szülési fájásoknak gondolhat. Ilyenkor az orvosok elküldhetik a kórház vagy szülészeti klinika szülőszobájára a szülésre megtévesztően hasonlító jóslófájásai miatt. Ez elkedvetlenítheti a kismamát, akit hazaküldenek, mert tulajdonképpen még nem érkezett el a szülés ideje. A tünetek megkülönböztetése azonban egyszerű: ha fél-egy óra után ezek a görcsök megszűnnek, jóslófájások voltak. Ha nem szűnnek, sőt erősödnek, rendszeresebbé válnak, akkor ideje a kórházba sietni…

A méhszáj megnyílása

A méhnyak megnyílása egy belső jel, ami csak egy hüvelyi vizsgálat alkalmával látható. A várandósság alatt a méhnyak puhább tapintású (a fülcimpa állagához hasonlatos), mint normál állapotában. Szülésnél a méhnyak még puhábbá válik, olyan lesz, mint a vaj. A méhszáj megnyílása egy belső tájékoztatás arról, hogy a szülés hamarosan megindul. Erről a kismama onnan szerezhet tudomást, hogy távozik a nyákdugó. Ez egy kissé véres, nyákos váladék a hüvelyből, melynek sűrűbb állaga különbözteti meg a hüvelyfolyástól vagy magzatvíz elfolyásától.

A magzatvíz elfolyása

Ha a hüvelyből hirtelen nagyobb mennyiségű folyadék távozik, az valószínűleg a magzatvíz elfolyását jelenti. Ennek színe lehet vérrel festenyzett, de leginkább kókusztejhez hasonló, áttetsző, fehéres folyadék. Ilyenkor célszerű sietve a kórházba menni. Ne húzzuk az időt már fürdéssel vagy csomagolással, a kórházi tartózkodáshoz szükséges dolgokat majd a hozzátartozók utólag behozzák. Ilyen esetben mielőbb ellenőrizni kell a magzat elhelyezkedését, mert rosszul beilleszkedve súlyos komplikáció léphet fel. Amennyiben a magzatvíz helyett vér jelentkezik, vagy a magzatvíz nem a leírt rózsaszínes-fehéres árnyalatú, hanem inkább zöldes, azonnal orvosi vizsgálat kell, mivel ezek hátterében súlyos problémák lehetnek, ezért ilyenkor érdemes inkább mentővel menni a kórházba. (Kivétel, ha annyira közel lakunk, hogy azelőtt beérünk önállóan, mielőtt a mentő kiérne hozzánk.)

Ha a magzatvíz helyett vért látunk távozni, ez a méhlepény idő előtti leválásából is fakadhat, ami a magzat oxigénellátását veszélybe sodorhatja, tehát életveszélyes állapotról beszélünk. Ha a magzatvíz zöldes színű, valószínű, hogy a magzat béltartalma került a magzatvízbe. Ez akkor történik, amikor méhen belül egy átmeneti oxigénhiányos periódus alakul ki, és a magzat ürítő reflexe beindul. Ilyen esetben a szigorúbb megfigyelés indokolt a vajúdás egész ideje alatt, mivel az oxigén hiányos állapot ismétlődése károsíthatja a magzatot.


 

 

Hozzászólások