„Ez a Te jövőd. Gondolkodj hosszú távon!”

A világon az évente bekövetkező 208 millió terhesség 41%-a nem előre tervezett1.

Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott és minden évben szeptember 26-án megtartott Fogamzásgátlás Világnapja, amelynek célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával és az összes elérhető módszerrel. A Világnaphoz kapcsolódó programokban részt vevő szervezetek és a csatlakozó közel 70 ország aktivistáinak célja, hogy minden gyermek akkor szülessen meg, amikor szülei tervezik és felkészülten várják. Ez elsősorban megfelelő felvilágosítással érhető el: azáltal, hogy a fiatalok megbízható forrásból (egészségügyi szakemberektől, hiteles weboldalakról) szerzik be ismereteiket, amelyek nem mítoszokon, hanem tényeken alapulnak, valamint hogy tisztában vannak a fogamzásgátlás lehetőségeivel, amelyek közül még időben kiválasztják a számukra legmegfelelőbbet.

A nem kívánt terhesség elkerülése a fiataloknál kiemelten fontos, hiszen vizsgálatok bizonyítják, hogy a tinédzserkorú anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek hátrányokat későbbi életük során fejlődési nehézségek, viselkedési zavarok és gyengébb iskolai teljesítmény formájában2. A terhesség-megszakítás pedig nemcsak súlyos lelki megpróbáltatást jelent, de számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a nő későbbi gyermekvállalására nézve.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátlók évente 188 millió nem kívánt terhességet akadályoznak meg, amely 112 millióval kevesebb abortuszt, 1,1 millióval kevesebb csecsemő halált és 150 000-rel kevesebb anyai halálozást jelent3. A legfontosabb azonban az oktatás, a testtel, szexualitással, fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek átadása, az iskolapadban eltöltött évek száma ugyanis fordítottan arányos a korai terhességek előfordulásával4.

Mindemellett azonban azt is meg kell említeni, hogy becslések szerint évente 33 millió nem kívánt terhesség a fogamzásgátlók hibájából vagy a nem megfelelő használatukból ered. Tehát a fiataloknak nem csupán ismerniük kellene a különböző fogamzásgátló módszereket, hanem életvitelüknek megfelelően ki kellene választaniuk a számukra legmegfelelőbbet, amelynek alkalmazása nem jelent nehézséget a mindennapok során.

A nők ma már jóval aktívabb életet élnek, mint 100 vagy 50 évvel ezelőtt: tanulnak, dolgoznak, karriert szeretnének ugyanúgy, ahogy családot és gyermeket is. Ugyanakkor a fogamzóképes kor is több évtizeden át tart – miért ne férnének bele mindezek együtt?  A fogamzásgátlás tehát nem arról szól, hogy a párok ne vállaljanak gyermeket, hanem arról, hogy a gyermekáldás tervezhető legyen, és felelős döntésen alapuljon.

Az életünk más területein igyekszünk előrelátóan tervezni: szeretnénk jó szakmát választani, amihez hosszú éveken át elvégezzük a megfelelő iskolákat, képzéseket, karriertervet állítunk fel. Igyekszünk megtakarítani, befektetjük a pénzünket, gondoskodunk a gyermekeink jövőjéről, ahogy előbb-utóbb párt is hosszú távra választunk. Életünk egyik legfontosabb területén, a szexualitás és a családtervezés terén is érdemes hosszú távon gondolkozni.

Ezt a hosszú távú tervezést szeretné a Bayer megtanítani első sorban a fiataloknak, hiszen egy még tanulmányait folytató vagy karrierjét éppen építő fiatal nőnél talán a legfontosabb, hogy elkerülje a nem kívánt terhességet. Az óvszer, amely megvéd a nemi úton terjedő betegségektől bizonyos értelemben egy a reproduktív egészség megőrzésére tett befektetés. A fogamzásgátlók terén pedig ma már olyan módszerek is elérhetők, amelyek akár több évre megoldják a nem kívánt terhességek elkerülésének problémáját, ráadásul oly módon, hogy az nem igényel napi, heti vagy havi odafigyelést.

A módszerek tehát rendelkezésre állnak, már csak az kell, hogy a fiatalok belássák: a jövőjüket ezen a téren is maguk írhatják.

Hozzászólások