Szép kismamák

A várandósság alatt bőrelváltozások változások senkit nem kímélnek. Készülj fel és óvd szépségedet a 9 hónap alatt is!

Attól kezdve, hogy a teszten megpillantod a két csíkocskát, számos változás kezdődik szervezetedben, amelyek a magzat egészséges fejlődését szolgálják. A pocak gömbölyödése mellett a várandósság hormonális és kötőszöveti változásai a bőr és a haj állapotában is egyaránt jelentkeznek. „Az, hogy kinél milyen tünetek jelentkeznek, nehezen jósolható meg – mondja dr. Vince Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus. A bőrváltozások kapcsán a bőrben elhelyezkedő receptorok érzékenységétől függ, hogy kinél milyen elváltozások észlelhetők, míg például a striák kialakulását a has mérete és genetikai tényezők egyaránt befolyásolják.

Tartsuk meg bevált kozmetikumainkat!

A terhesség alatt – típustól függően – az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez érdemes bőrgyógyász, kozmetikus segítségét kérnünk.

· Várandósság alatt rendszerint a természetes összetevőket tartalmazó készítményeket részesítjük előnyben, hiszen szeretnénk megóvni a szervezetünket minden felesleges vegyszertől, illatanyagtól. Érdemes azonban a korábban jól bevált termékeket is megtartani, mert elképzelhető, hogy az új kozmetikumok allergiás reakciót, vagy irritációt váltanak ki.

· A babavárás időszakára a jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez a lúgos hatású tusfürdők, szappanok helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású.

Terhesség alatt csak a legszükségesebb beavatkozásokat végezzük el” – jelenti ki dr. Vince Ildikó. Azt mondja, a jóindulatú, zavaró helyen lévő elváltozásokat, változó anyajegyeket bármikor el lehet távolítani, de plasztikai beavatkozást, botox kezelést, lézeres beavatkozásokat nem végeznek kismamákon. „A hámlasztásokat sem javasoljuk, mert nehezen kiszámíthatóak a reakciók, és nagyobb a veszélye a pigmentzavar kialakulásának.”

Csíkok nélkül

A magzat növekedésével a has körfogata folyamatosan növekszik. A várandós nők 50-90 %-án megjelennek a jellegzetes vonalak, de bőrgyógyász szakértőnk ismét kiemeli: jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a csíkokkal. A megelőzésének nincs biztos receptje, de azért vannak trükkök, amelyekkel a minimumra csökkenthetjük a megterhelést, amelyet a várandósság jelent a bőr számára.

· Elősegíthetjük a bőr rugalmasságát, ha sok vizet iszunk, és ha gyengéden masszírozzuk a pocakot.

· Érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan alkalmazható készítményekkel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A jó minőségű testápolók a has alsó részét mindenképpen lágyabbá teszik, nyugtatják a bőrt, sőt: a rendszeres krémezés a terhesség utolsó harmadában jelentkező viszkető érzést is csökkenthetik.

Színváltó 9 hónap

„A terhesség alatti hormonális változások miatt a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat – ezeket érdemes szakorvossal ellenőriztetni” – figyelmeztet dr. Vince Ildikó, aki a szakorvosi konzultációt javasolja akkor is, ha a nyak, hónaljak, mellbimbó területén megjelennek bőrszínű, nyeles növedékek is, amelyek a bőrgyógyászaton eltávolíthatók. Az emlőbimbó és az -udvar is sötétebbé válhat, a has középső vonalán is kialakulhat egy sötétebb csík – ezek a szülés után rendszerint elmúlnak.

· A pigmentációs zavarok megelőzésére a szabadban télen is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet.

Erősödő szőrzet, csodás hajkorona

A terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így a várandósság alatt csodás hajkoronára tehetünk szert, azonban a szülést követő 1-5. hónap tájékán intenzív hajhullást tapasztalhatunk. Hajunk megközelítőleg egy év után éri el terhességünk előtti állapotát.

· A várandósság alatt a fokozott faggyútermelődés miatt a fejbőr zsírosabbá válhat, így gyakoribb hajmosásra lehet szükség. Egyes, korpásodás elleni samponokat nem szabad használni a várandósság idején.

· Mivel a hajas fejbőrröl sokkal intenzívebb a vegyszerek felszívódása, mint például a kézről, a terhesség alatt javasolt az erős fodrászati vegyszerek kerülése. Inkább hajszínezőket alkalmazzunk.

· A zavaró szőrzetet gyantával vagy epilátorral távolítsuk el, a szőrtelenítő krém használata és a lézeres szőrtelenítés sem javasolt a 9 hónap alatt.

Több info:
www.allergiakozpont.hu

 

Hozzászólások