Kertészkedés mint készségfejlesztő játék

A gyermekekre egyértelműen jó hatással van a kertészkedés, mint az ismeretszerzés izgalmas folyamata, felelősségre nevelés, nem beszélve a friss levegőn tartózkodásról. Kertészkedés során megismerkednek a különböző fogyasztható és fűszernövényekkel, könnyebben „barátkoznak meg” az általuk nem igazán kedvelt zöldség- és gyümölcsfélékkel, mint ha a mirelit terméket kiolvasztva készítjük el számukra az ételt. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy „munka” közben csemegézve jóval több friss, kertből szedett, egészséges táplálékhoz jutnak.

Gyermekterapeuta szakemberek úgy tartják, hogy a sokat gondolkodó, érzékeny avagy „filozofikus” gyermekek számára kimondottan terápiás célzatú lehet a kertészkedés, ugyanakkor a túlmozgásos kicsikre is igen jó hatással van.

A kertészkedést nem lehet elég korán elkezdeni!

„Közös kerti ’kapirgálással’ hasznos és minőségi időt tölthet együtt a Család a szabadban – hangsúlyozza Tóth Ádám szakértőnk, a Kertguru kertépítője. A lényeg, hogy a gyermek úgy érezze: ő otthon a főkertész. Jó, ha először a felnőtt megmutatja, hogyan kell ültetni, a második növénnyel már a kicsi egyedül is meg tud birkózni. Érdemes a gyerkőcöt minden fázisba bevonni, hogy lássa a növény fejlődési, növekedési folyamatát! Ha otthon, lakásban palántázunk, játékosan hasznosíthatók a kidobásra ítélt, műanyag joghurtos- vagy pudingos pohárkák is. S ha az ő joghurtos dobozából kelnek majd elő a paradicsom- palánták, még szívesebben fogja ápolni, gondozni őket nap mint nap. Ezáltal rendszerességre, felelősségre nevel!” Mielőtt viszont bevonjuk csemetéinket a kertészkedésbe, gondoskodjunk a megfelelő óvintézkedésekről. Csodálatos kikapcsolódás, de fél szemmel mindig figyelnünk kell a kicsikre, gondolunk például arra, hogy biztonságosan elzárható helyen tartsuk a vegyszereket, éles szerszámokat, így megpróbálva kertünket gyerekbaráttá alakítani.

Válasszuk ki együtt, milyen növény ültetne szívesen, bár javasoljuk a gyorsan kicsírázó veteményeket, készíthetünk jelöléseket és térképet a veteményeskertről. Őszi és téli időben kézzel gyárthatunk fotó albumot a gyerkőcökkel a kert növekedéséről és a terményekről. „Ha emeletes vagy társasházban élünk, akkor kezdhetjük egy- két balkon ládába ültetett koktél paradicsommal, fűszernövénnyel, vagy járjunk utána, a szomszédságban van- e lehetőségünk egy közösségi kerthez csatlakozni, ahol mi és gyermekünk is új ismeretségekre, barátokra tehetünk szert, és egyúttal tapasztalatokat is gyűjthetünk. Ha pedig egy picivel több szabadidőnk és önkéntes motivációnk lenne, felvethetünk gyermekünk óvodájában, iskolájában egy mini kertészet kialakításának ötletét” – javasolja kertgurunk.

(Forrás: kertguru.hu, fotó: greenkiddie.co.uk)

Hozzászólások