Cumi vagy nem cumi?

A szülők többsége megfogadja, hogy a baba nem kap majd cumit, ha rajtuk múlik, ám az esetek 80%-ban mégis beadják a derekukat – és a cumit a gyerek szájába.

Van, aki tiltakozik a cumi ellen, mások szerint csak így lehet elaltatni a babát.

Sok kérdés merül fel: mi van, ha nem tud róla leszokni a gyermek? Valóban káros hatásai lesznek? Tehát: adjunk cumit a babának? Az egészséges újszülött már a megszületése utáni percekben szopó mozgásokat végez, teszi ezt amiatt, hogy táplálékhoz jusson és boldogan élvezze édesanyja biztonságos közelségét.

Érthető, hogy miért van szüksége a szopás nyugtató hatására a későbbiekben is, ha fáj valamije, fáradt vagy álmos. Ahogy az is érthető, miért fordulunk cumihoz, amikor sírásán már semmi sem segít, és bizony sok baba ezzel kárpótolható is. Persze vannak csöppségek, akik nem vigasztalódnak a cumitól, inkább ujjukban látják a megoldást (ezt a választásukat nemigen tudjuk befolyásolni), ahogy az is igaz: a saját ujjáról leszokni nehezebb.

Komoly dilemma: adjunk-e cumit a baba szájába?

Elkerülhetetlen a cumi?

Éva úgy gondolta: igény szerinti szoptatással el tudják majd kerülni a cumizást, ehhez képest, mikor kisfia 2 hónapos lett, alvás közben élvezettel az arcocskáján elkezdte szopni az ujját. “Nem akartuk, hogy ez a szokása megmaradjon, így inkább cumit adtunk neki. Amikor jött a foga, sokszor a szájában volt. A cumi nélkül azóta sem tud elaludni, pedig már másfél éves” – mondja Éva, aki továbbra is tart attól, hogy az ujj lesz a “befutó”, ugyanakkor már szívesen megválna a cumitól.

Egy másik édesanya, Ágnes azt meséli: mindenki óva intette őt a cumitól, de nehéz volt megfogadni a tanácsokat, amikor kisbabája vigasztalhatatlanul sírt. “Kipróbáltuk a cumit, de csak addig, amíg meg nem nyugodott. Bevált! Azóta is használjuk, de csak vészhelyzetben, rövid időkre. “

Úgy tűnik, előbb-utóbb minden család rákényszerül a cumira. Valóban nincs más megoldás?

Cumi helyett ringatás

Major Melinda, klinikai szakpszichológus szerint érthető anyai igény, hogy a síró babát a lehető legrövidebb úton szeretnék megnyugtatni, ám sokan abba a csapdába esnek, hogy később a legkisebb nyöszörgésre is a baba szájába rakják, holott lehet, hogy a kicsi csak egy kis figyelmet szeretne. A szakértő nem tartja szükségesnek a cumi használatát, és azt tanácsolja: helyette inkább ringatással, szoptatással, hordozókendővel próbáljunk segíteni.

Akkor éljünk csak a cumival, ha úgy érezzük, hogy már mindent kipróbáltunk, fogytán van a türelmünk, és nem látunk már más megoldást.” Melinda azt is hozzáteszi: a baba előbb-utóbb úgyis rátalál a saját ujjára, amitől megnyugszik. Szerinte ennek az az előnye, hogy nem marad egész nap a szájában, bár tény, a cumi használata talán jobban kontrollálható.

Le tud róla szokni?

Tudnunk kell, hogy minél tovább cumizik a gyerek, annál nehezebben válik majd meg tőle. A cumizás rossz irányba befolyásolja a fognövekedést, később fogszabályozásra lehet szükség, és a fogak állapotát is ronthatja, tehát minél előbb meg kell válni tőle.

A leszokásban segíthetünk a kicsinek, ha például tudatosan adjuk oda és vesszük el tőle a kedvenc tárgyát, amennyiben azt látjuk: igazából nincs is rá szüksége. Segíthet az is, ha vele együtt megjelölünk egy dátumot a naptárban, például szülinap, karácsony stb., amikor búcsút int a cuminak.

Vannak gyerekek, akik azonban még 4 éves korukban sem engedik el a megnyugtató tárgyak használatát. És bár a szakemberek szerint, ha más eltérés nincs a fejlődésben ( mozgások, beszéd, szobatisztaság, szocializáció) a késői cumihasználatot nem lehet kórosnak tartani, mégis: elvárás, hogy 2 éves korától már ne cumizzon a gyerek. Különböző trükkökkel előbb-utóbb búcsút inthetünk a cuminak, de elképzelhető, hogy nagy hisztik árán.

A legjobb megoldás, ha már a kezdetek kezdetén kontrolláljuk a cumihasználatot, és nem mi szoktatjuk rá pár perc csend érdekében.

 

(HelloBaby! 2011. november-december)

 

Hozzászólások