Együtt a házi kedvencekkel

Sokan vágnak bele a családalapításba úgy, hogy már van házi kedvencük, akitől a baba érkezése után sem szeretnének megválni. Nem is feltétlenül kell, ám egy kutyus, cica, hörcsög, de még egy teknős mellett is óvintézkedések sora vár ránk az állat és persze a gyermek épsége érdekében.

 

 

 

A legfontosabb szabály, amit nekünk, szülőknek kell betartanunk: egy háziállat mellett figyelni kell a mindennapi higiéniára! A másik alapvető szabály pedig, amit viszont nem árt a gyermekünk fejébe vésni: az állat nem játék! Ezeket megfogadva alaposan csökkenthetjük a rázós esetek és a balesetek számát.

Élet a négylábúakkal

A négylábú kedvencekkel, főleg a kutyákkal kapcsolatban gyakran előkerül a férgesség kérdése. A “nyalakodást” nem mindig tudjuk megelőzni, emiatt negyedévente ajánlott állatorvoshoz menni féreghajtásra. Kutyatartás esetén érdemes kialakítani a gyerekeknek is és az állatnak is egy önálló helyet, ami a másik számára tabu. Pláne, amikor a kutya eszik.

A macskák esetén a toxoplazmózis fertőzés jelenthet veszélyforrást, amennyiben a kismama nem találkozott korábban ezzel a kórokozóval, ez ugyanis a magzatra nézve kockázatot jelenthet, mivel allergiás köhögést válthat ki a piciknél is. A kutyákkal és a macskákkal kapcsolatban egyaránt mondható, hogy a rendszeresen féregtelenített és fürdetett állatok csekély veszélyt jelentenek a gyerek egészségére. Sőt, szakértők szerint növekszik az ellenálló képesség, ha egy tisztán tartott állattal él a gyerkőc egy fedél alatt. Ha bevonjuk csemeténket például az etetésbe, az állat ellátásába, azt ő játékként fogja fel (olyan lesz neki, mintha a saját gyermekéről gondoskodna), ez a tevékenység egyúttal felelősségre is nevel.


 

Érdekes páncélos

Az ékszerteknősök mellett szóló egyik legnagyobb érv, hogy különösebb veszélyt nem rejtegetnek gyermekünkre, hiszen eleve nem egy simogatni, dögönyöznivaló állatról van szó. Inkább a hüllők iránt vonzódó kisfiúknak lehet nagy élmény, ha teknős van a háznál, ám tapasztalatok szerint a terrárium tisztítása, a megfelelő hőmérsékletű víz beállítása és persze az etetés is mindig a szülők dolga marad.

Nyuszi hopp

A hörcsögökhöz és a tengerimalacokhoz hasonlóan a nyúl is igen szórakoztató állat, ráadásul, ha lakóhelyét rendszeresen tisztán tartjuk, friss ételt és vizet adunk neki, más törődést már szinte nem is igényel. A gyereknek azt azonban meg kell tanítani, hogy bármilyen aranyos is a nyuszi, nem szereti, ha ölben hordozzák, mivel ő a földön érzi jól magát. Mindig csak a jelenlétünkben engedjük őket együtt játszani. A nyúl hajlamos a lakásban a bogyószerű székletével jelölni a területét, ezért ügyeljünk rá, hogy ezeket rendszeresen takarítsuk, nehogy a kicsi kezébe kerüljön.

Nehogy csípés legyen a vége

Gyakori kedvenc családoknál a hullámos papagáj. Bár a papagáj kifejezetten társaságkedvelő, vicces állat, ugyanakkor rengeteg odafigyelést, gondoskodást, és ami ennél fontosabb, hozzáértést igényel. Nem szerencsés együtt hagyni a madarat a gyermekkel, mert nagyon könnyen kárt tehetnek egymásban: a gyerkőc esetleg egy erősebb szorítással, a madár pedig a csőrével és a karmaival. A papagájok egyébként kifejezetten érzékenyek a stresszhatásokra. Azt is érdemes észben tartani, hogy ezek a “házi” szárnyasok is terjeszthetik a papagájkórt, ami tüdőgyulladást okozhat, így ha nem akarunk megválni kis kedvencünktől a baba mellett, próbáljuk külön helyiségben tartani a madarat.

(HelloBaby! 2013. május-június, fotó: Pinterest)

Hozzászólások