Aki nem hiszi, járjon utána…

A mesék üzeneteket közvetítenek és utat mutatnak, óriási szerepük lehet nemcsak a gyerekek gyógyításában, ahogy azt manapság egyre gyakrabban halljuk, de a mindennapokban is. Minden élethelyzetnek megvan a mesebeli párja, így a mindenki által annyira vágyott testi-lelki harmónia, jóllét felé vezető út is lehet mesékkel kikövezve.

A gyermekek egy-egy mesehősben könnyen magukra ismernek. Ez az azonosulás ad támpontot a meseterapeutának a továbblépéshez, hogy a szimbólumok erejével elinduljanak a gyógyító lelki, sőt akár testi változások. A mesékben ugyanis minden rendbe hozható! A meseterápia megszületése a ’felejtés” következménye, mert elfelejtettük a mesékbe kódolt üzenetek értését. Ezért lép színre manapság egy közvetítő a mese és a hallgatója között, ő a mesepedagógus vagy meseterapeuta. A mesék hallgatása közben tapasztalatokat szerzünk, érzéseink keletkeznek, nemcsak füllel, hanem szívvel is hallgatjuk a mesét.

Sajnálatos tény, hogy modern, elektronikus kütyükkel és monitorokkal teletűzdelt világunkban kicsit mintha elfeledkeztünk volna az élőszó, az élő mesemondás csodatévő erejéről, eltűntek a közösségi mesemondó alkalmak. Ezen a tendencián szeretne változtatni a Danubius Hotels soproni szállodája, a Hotel Lövér. Hajdú Ildikó mesepedagógus aktív közreműködésével mesemondó tematikus hétvégéket szerveznek, ahol a szülők megismerhetik a jó mesemondás alap fortélyait, a gyermekek pedig szinte egy meseburokban pihennek, mesét hallgatnak és aktívan közreműködnek, rajzolnak.

A gyerekek képi beszéde fejlettebb a szóbeli nyelvnél. Olyan ősképeket ismernek és használnak, amit a felnőttek már rég elfelejtettek, de felébreszthetik magukban ezeket a tiszta szimbólumokat, a mesepedagógus segítségével, akinek a tarsolyából nemcsak kicsiknek, de felnőtteknek szóló mesék is előkerülnek a Lövér mesemondó hétvégéken. És nemcsak akkor, hanem a szálloda szándékai szerint minden kiemelt ünnep alkalmából, sőt a soproni Tündérfesztivál idején is.

A Lövérben senki nem marad mese nélkül a hétköznapokban sem, mert állandó szobai bekészítésként, Útravaló mesék címmel egy 12 meséből álló válogatott mesegyűjtemény várja a családokat a Danubius Bubbles Club ajánlásával. A népmesék nagyon jól érzik magukat a lövéri fenyvesek gyönyörű erdei környezetében, amely távol van a hétköznapok zűrzavarától. Az erdő lecsendesít, új felfedezésekre, jó levegőre, örömteli játékra csábít, harmóniára hangol és egyensúlyt teremt – éppen, mint a mesék. A Lövérben az erdő és a mese kézen fogva járnak. A mesék szeretik a nyugalmat és szeretik a meghitt együttléteket, ezért a Hotel Lövér szállodai szobáiban várnak kicsiket és nagyokat, hogy a közös mesemondás-mesehallgatás varázslatos élményét nyújthassák az ebéd utáni vagy elalvás előtti pillanatokban.

Hozzászólások