A lányoké rózsaszín

Tényleg vonatot veszel a zsebpénzedből? Lány létedre! Babával játszol?! Dehát te fiú vagy! Light Cola? Az a csajoké, igyál inkább Zerot, az férfias. Szagtalan dezodort veszel? Nehogy a fekete falkonosat válaszd nő létedre! A nemi szerepekhez kapcsolódó szokások és az ezt felerősítő marketingfogások születésünktől kezdve kijelölik, mit illik és mit nem illik választanunk akár ruháról, játékról, vagy a legegyszerűbb használati tárgyról van szó.

A lányoknak szánt termékek legyenek mindenekelőtt halvány rózsaszínűek. Esetleg pirosak vagy lilák. Mert mindenki tudja, hogy a lányoknak ez tetszik. Egytől egyig mind arra vágynak, hogy pink világban éljenek, hogy csicsergő disneyhercegnők lehessenek, hogy kizárólag királykisasszonyokról meséljenek nekik, aztán felnőve Barbie-házba költözzenek. Ugye? Ugye nem?

Bármilyen hihetetlen is, minden gyerek egyéniség. Ha hagyjuk, hogy nyitottan nézzék a világot, mindennel játszani fognak a szerszámkészlettől a vonaton és babaházon át a színes pónikig, minden életre kelti a fantáziájukat. Mégis meglepően gyakori, hogy egyes termékeket értelmetlenül felcimkéznek hogy az lányos, illetve fiús, és egyazon bolt két sarkában egymástól biztonságos távolságban helyezik el, nehogy hibázz véletlenül, hogy nem a gyerek nemének megfelelő dolgot veszed.

A nemi nevelés a bölcsőben kezdődik. Lányoknak lányos ruhát! Enélkül még valaki fiúnak hihetne egy-egy kisbabát. Szégyen lenne, igazán… Rózsaszín rágóka is kell neki, mert a kéket biztosan a szájába se venné?

Gondoltad volna, hogy van rózsaszín építőjáték? Nem is egy! Még a legofigurák között sem könnyen talál az ember lánya kedvére való hőst, mert lánykarakterek semmi érdekeset sem csinálnak. A hétéves Charlotte pont ezt nehezményezte a játékgyárnak írt levelében.

Ágyneműt tessék, fiúknak űrhajós, lányoknak hercegnős. (Vigyázzunk, nehogy a lányunk is az asztronautásat akarja választani, Sandra Bullock és a valódi űrhajós nők el is süllyednének szégyenükben). A társasjátékokkal sem játszanak egyformán a gyerekek. Hogy élhetnének a lányok rózsaszín Monopoly, vagy pink Jenga torony nélkül?

Külön Kindertojás is kell, sőt, az M&M drazsé sem maradhat ki, ebből is fontos, hogy ne keveredjen össze a fiús a lányossal. Még a könyvkiadók is figyelnek erre, kifejezetten fiúknak és lányoknak szóló mesekönyvek készülnek.

Tényleg kellenek lányoknak szóló tudományos ismeretterjesztő eszközök és játékok? A pink földgömböt, laptopot és mikroszkópot szívesebben használják a lányok?

Azt hihetnéd, hogy a rózsaszín korszak és a kisfiús macsóság a kiskamasz korra elmúlik, a többség kinövi. Úgy látszik, elég sokan vannak, akik nem. Tényleg kell férfi papírzsebkendő, és női energiaital?

Szívesebben vesz a férfi füldugót, ha azzal reklámozzák, hogy dugja be tövig, és szívesebben veszi a nő, ha úgy adják el neki, hogy meghozza számára a szépítő álmot?

Számológép, golyóstoll, celluxtépő nektek is csak akkor kell, ha az kifejezetten lányoknak készült vagy rózsaszín? Mit gondoltok, nem felesleges ez a nemekre összpontosító marketing? Ezzel nem azt sugalljuk, hogy minden, ami nem látványosan csajos, az eleve a fiúknak, férfiaknak készül? A lányos cuccok csak nekünk tűnnnek butábbnak, az eredeti lebutított másolatának? Szerintetek vicces, érdektelen, vagy netán zavaró, hogy ugyanolyan tárgyakból külön készítenek fiúknak és lányoknak, nőknek és férfiaknak szánt változatot?

(Forrás: http://feminfo.postr.hu)
Hozzászólások