Az első 3 hét a babával

ELSŐ HÉT

A mama

Az anyaság és a vele járó felelősség rengeteg, akár egymásnak teljesen ellentmondó érzést bolygathat meg benned: érezheted azt az első pillanattól fogva, hogy gyermekeddel szoros közösséget alkotsz, de akár azt is, hogy a pici még idegen, ismeretlen számodra. Fontos, hogy tudatosítsd magadban: minden emberi kapcsolat kialakulásához időre van szükség, és ez az időmennyiség egyénenként változik. Annak az édesanyának se legyen lelkiismeret-furdalása, aki esetleg az első napokban nem érzi igazán közel magához a kicsinyét, esetleg közömbösen viseltetik iránta, vagy szorong a feladattól.

A baba

Az újszülött megismeri anyukája hangját, illatát és az anyatej ízét, amik örökre belevésődnek. Csemetéd köldökcsonkja az első egy-két hétben leszárad, és magától le is esik, neked az alapos fertőtlenítésen kívül semmi tennivalód nincs vele.

 

MÁSODIK HÉT

A mama

A szülést követően az anyák nagyjából háromnegyede valamilyen szinten átesik a szülés utáni depresszión. Ez a “baby blues”, amit okozhat az új felelősség terhe, vagy a hirtelen hormonszintváltozás, de kb. két hét után ennek az érzésnek már enyhülnie kell. Amennyiben nem tapasztalsz pozitív változást, ne szégyelld, fordulj orvoshoz! Lehet, hogy szakszerű segítségre van szükséged!

A baba

Az érzékeny bababőrön az esetleges sárgaság után egyéb foltokat, apró pattanásokat is észrevehetsz. Ezek a kiütések az anyatejtől vannak, egy időre csökkentsd vagy teljesen kerüld a tehéntej, illetve a csípős, fűszeres ételek fogyasztását.

 

HARMADIK HÉT

A mama

Már egészen gyakorlott vagy a fejésben. Ahogy már bizonyára észrevetted, minél többet szoptatsz és fejsz, annál több tejed lesz. Sőt, ha a mélyhűtőbe is tudsz spájzolni belőle, akár családod is besegíthet az etetésbe, és te olyankor lophatsz magadnak pár órát a pihenésre, olvasásra, barátnőzésre. Te és kisbabád minden bizonnyal már összeszokott párossá váltatok az étkezések során.

A baba

A kezdeti időszakban a pici a nap nagy részét alvással tölti. A nyugalmas órákban a mama is megpróbálhat töltődni, pihenni. Nyilván minden csecsemő különböző, de ebben az időszakban már megtörténhet, hogy az egész éjszakát is átalussza!

 

Ha többet is szeretnél tudni az első hetekről, a HelloBaby! magazin 2013. november-decemberi számában elolvashatod a teljes cikket.

(Fotó: Pinterest)
Hozzászólások