Mi okozhatja a hasfájást?

A csecsemők kólikája gyakran használt fogalom a kisbabák olykor szívszorítóan keserves sírásának magyarázatára. Ezt a jelenséget néha “3 hónapos hasfájásnak” is nevezik. A kólika elnevezés olyan görcsös típusú hasi fájdalmat jelöl, mely hullámokban jelentkezik és múlik el. Mivel a babák nem tudnak beszélni, senki nem tudja százszázalékos bizonyossággal, miért sírnak. Ám ha semmilyen más ok nem valószínűsíthető – úgymint éhség, nedves pelenka vagy láz – a kétségbeesett sírást hasfájáshoz rendelik.

A fő panasz a sírás. Általában a születést követő 2-3. héten kezdődik. A csúcs leggyakrabban késő délután vagy este van. A sírás erős, magas hangon sír a baba, a sírást a hasi izmok és lábak görcsös tartása, a fejemelő izmok feszítése, kipirulás kíséri. A has feszes, gázzal teli.

A kólika a csecsemők 30-40%-ánál fordul elő világszerte és egyenlően oszlik el mindkét nemnél.

Az évek során a kólika okának feltárására számos kutatást folytattak.A vizsgálatok szerint az oka gyakran az élettani átmeneti laktózintolerancia, azaz a laktázenzim átmeneti hiánya lehet. Ez az enzim bontja le a tejcukrot – laktózt – és természetes módon a szervezetünkben jelen van. Laktóz (tejcukor) megtalálható mindenben, amit a baba élete első hónapjaiban eszik, így az anyatejben és a tápszerekben. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a kólikás fájdalmat kísérő hosszan tartó sírás a babák emésztőrendszerének éretlensége miatt van. Ha a baba szervezete nem tudja tökéletesen lebontani a tejcukrot, a maradékot a vastagbelekbe jutva az ott élő baktériumok kezdik elbontani, ahol tejsav és hidrogén lesz belőle, ezek okozzák a puffadást, és fájdalmat, aminek következménye a sírás.

A tünetek az esetek nagy részében a baba 4-5 hónapos korára maguktól elmúlnak, de addig a panaszok csökkentésére, a csecsemő és családja kapcsolatának kiegyensúlyozottságához jó szolgálatot tehet a laktázenzim-cseppek alkalmazása.

A kólika Wessel-féle kritériumai:

– a baba kevesebb, mint öt hónapos

– a baba sokat sír, több mint három órán át

– mindig sír etetés után

– a baba este 6 óra után és éjjel sír a legtöbbet

– a baba három vagy több napot sír egy héten

– a baba sír, és nincs egyéb betegségre utaló tünet a háttérben

– a baba elmúlt háromhetes

– ha a baba sírása: intenzív és elhúzódó, arca kipirult, a lábait egyenesbe húzva pocija feszes, kemény tapintású, duzzadt és gázzal teli, kezét ökölbe szorítva tartja

 

(HelloBaby! 2013. november-december)
Hozzászólások