Babaúszás: játék vagy feljesztés?

A babaúszás nem úszásoktatás, bármilyen szorgalmasan hordjuk is a babát a foglalkozásokra, nem fog megtanulni úszni, a működésbe lépő búvárreflexe ellenére sem. Mi akkor az előnye, miért hasznos a babának? Hasznos egyáltalán?

Babaúszásra járni az anyukák számára fontos időtöltés, hiszen ilyenkor lehetőség van kimozdulni, emberek közé menni, anélkül, hogy a gyereket rá kellene bízni valakire. Ha pedig még apa is részt vesz, egy szép, közös családi programmá válhat. Feltéve persze, ha a baba is jól érzi magát a vízben. Mivel a kicsiknek még fejletlen a hőháztartás-szabályozásuk, fogékonyabbak a fertőzésekre, és érzékeny a bőrük, ezért nem mindegy, melyik uszodába megyünk. Nem biztos, hogy a legközelebbi hely a legjobb választás, hiszen a kicsi egészségéről van szó. Fontos, hogy ne legyen túl hideg a tanmedence vize, de legyen mindig tiszta és alacsony klórtartalmú. Az oktató felkészültsége, rátermettsége sem utolsó szempont, az ő munkája nagyban befolyásolja a baba későbbi viszonyát a vízzel.

A baba lubickol, az anya sportol

„Először a medence szélén ülünk ölünkben a babával, és bemelegítésként mozgatjuk a kis kezeit, lábait. Aztán fokozatosan bemegyünk a vízbe, és a medence két oldala között úszkálunk a babával oda-vissza, végrehajtva az oktató által adott feladatokat. Az első pár alkalom után keményen izomlázam volt, mert a 90 cm-es vízben végig guggolva kellett járni, és az egyre növekvő súlyú gyereket emelgetni, dobálni. – meséli Edit, aki szerint anyának, babának egyaránt jó sport a babaúszás. Ő főleg azért kezdett bele a kisfiával, Bercivel, mert azt hallotta, hogy a vízi gyakorlatok nagy segítséget jelentenek a mozgásfejlődésben. „Tény, hogy Berci a szokottnál hamarabb sajátította el a nagymozgásokat, de nem biztos, hogy ez kizárólag a babaúszásnak köszönhető.” – véli Edit.

Mozgásfejlesztés a vízben?

Mások szerint az, hogy a babaúszás nem engedi leépülni az egyébként 6-7 hónapos korra eltűnő búvárreflexet, negatívan befolyásolja a mozgásfejlődést. „A babaúszáson rendszeresen részt vevő csecsemőknek valóban tartósan megmarad a búvárreflexük, de ez általában semmiben sem gátolja a mozgásfejlődést. Egészséges, belgyógyászatilag rendben lévő gyereknél a babaúszást inkább egy luxusfoglalkozásnak nevezném, aminek semmi akadálya, ha a kicsi élvezi a vizet. Ellenjavallt viszont akkor, ha a csecsemőnél bármilyen bőreltérés észlelhető, fül- vagy vesebetegsége van, vagy ha hajlamos a visszatérő fertőzésekre. A köldökcsonk teljes gyógyulásáig pedig minden babával kerüljük a vízbe merülést.” – tanácsolja dr. Szever Zsuzsanna fejlődésneurológus. „Terápiás jelleggel a túl laza, vagy a túl merev izomzatú babáknak ajánlott a vízben való tartózkodás. Mozgásszervi eltérés vagy agyi eredetű bénulás esetén nagyon jó eredményeket lehet elérni vízterápiával. A vízben való lét nagy szabadságot jelent a sérült gyerekeknek, hiszen a tehermentesített környezetben kevésbé korlátozott a mozgásuk, ennél fogva több sikerélmény éri őket, ami szintén a gyógyulás fontos része.”

A Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítvány honlapján felsorolt tünetek alapján magunk is eldönthetjük, van-e szüksége gyermekünknek vízterápiára. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy fejlődési lépés késlekedése vagy kimaradása később komoly gondokat okozhat a gyerek viselkedésében vagy iskolai teljesítményében. A fejlesztések megkezdését a BHRG Alapítványnál minden esetben vizsgálat előzi meg annak érdekében, hogy kialakíthassák a gyermek számára legmegfelelőbb, egyénre szabott fejlesztési tervet. Lakatos Katalin, az alapítvány vezetője szerint egészséges gyerekeknél hátrány lehet a mozgásfejlődés gyorsítása. A felpörgetés ugyanis hiperaktivitást, figyelem- és viselkedési zavart okozhat.

Babaúszással a vízbiztonságért

Más anyukák nem a mozgásfejlesztést tartják elsősorban szem előtt, amikor úgy döntenek, hogy babaúszásra viszik gyermeküket. Orsi mindkét fiát 3 hónapostól 3 éves korig hordta az uszodába, hogy a kicsik természetes közegnek vegyék a vizet. „Fontosnak tartottam, hogy ne legyen víziszonyuk, mivel nekem sajnos az van. A fiúk viszont egész kis koruktól kezdve érintkeztek a vízzel, így megszokták, és egyáltalán nem félnek tőle. Ma már 6 és 9 évesek, és nagyon szeretnek úszni. Mikor elkezdtük a rendes úszásoktatást velük, már az első pár alkalom után félelem nélkül ugráltak a nagymedencébe, s teszik ezt a mai napig. Engem már attól is a frász kerülget, ha nézem ezt a mutatványt, de örülök, hogy bennük megvan a vízbiztonság.” – nevet Orsi.

Pici korban a babák rosszul tolerálják, ha túl sok inger éri őket, ahogy azonban cseperednek, a színes élmények egyre inkább jó hatással vannak a személyiségfejlődésükre. A szülőkkel való szoros testkontaktus fontossága nem vitatható, ám az nem csak a medencében valósítható meg. Van viszont a vízben egyfajta egymásra utaltság szülő és gyermeke között, ami a kapcsolatukat szorosabbá teszi, és segít a kölcsönös bizalom építésében. A szárazföldön még tehetetlen kis csecsemő élvezi, hogy a vízben magabiztosan mozog, aminek látványa bizonyára a szülőknek is nagy élményt nyújt.

Hozzászólások