Hasznos segítők milliárdjai

Az utóbbi két évtized legfontosabb tudományos felfedezései közé tartoznak azok a kutatások, amelyek a bélflóra szerepét vizsgálják a hosszú távú egészség alakulásával kapcsolatosan.

A magzat tápcsatornája még steril. Ahogy keresztülhalad a szülőcsatornán, máris hatalmas változások indulnak meg: parányi élőlények, a baktériumok kezdenek kíméletlen versenybe egymással az élőhelyért, a kisbaba bélrendszeréért. Azt, hogy milyen baktériumok fognak ott megtelepedni, elsőként a születés módja határozza meg. A császárral született gyerekek bélflórája még több havi kizárólagos szoptatás esetén is különbözik azokétól, akik természetes úton jöttek világra. Ez lehet az egyik kézenfekvő magyarázata annak, miért gyakoribbak császárral született gyerekeknél az allergiás és autoimmun megbetegedések. Az immunrendszer működését ugyanis döntően befolyásolja az a fontos kérdés, hogy milyen baktériumok telepednek meg a bélrendszerben.

Szoptatás és bélflóra
A bélflóra összetételét a születés módján kívül az határozza meg leginkább, hogy milyen baktériumtípusok jutnak optimális táplálékhoz. A legújabb kutatások is azt igazolták, hogy a szülés utáni közvetlen bőrkontaktus az anyával és a kizárólagos szoptatás egészen speciális, előnyös, bifidusz baktériumokból álló bélflóra kialakulásához és villámgyors térnyeréséhez vezet. Mint kiderült, a korábban feltételezettekkel ellentétben az anyatej is tartalmaz baktériumokat, mégpedig hasznosakat, és ezáltal közvetlenül segíti az előnyös összetételű bélflóra kialakulását. Ráadásul az anyatej a bifidusz flóra számára létfontosságú táplálékot, oligoszacharidákat, azaz prebiotikumokat (vízoldékony rostokat) is tartalmaz. Nem árt tudni, hogy már egyetlen adag tehéntejalapú tápszer adása is olyannyira megzavarja a bifiduszflórát, hogy helyreállásához körülbelül két hétnyi idő szükséges.

Az antibiotikum letarolja
Bizonyos fertőző betegségek esetén, vagy akkor, ha ezeknek akár a gyanúja, lehetősége is felmerül, a kisbaba antibiotikumot kap. (Lásd erről korábbi írásunkat itt) Ez az életmentő orvosság azonban nagy kárt okoz a gyermek bélflórájában, hiszen nem nagyon válogatja áldozatait. A következmény: hosszasan húzódó gyengeség, hasmenés, gyengülő immunrendszer, felboruló bélflóra egyensúly. Az egyensúly helyreállításában döntő jelentőségű a kizárólagos szoptatás – érdekes, hogy még a nagyobbacska, már nem csak anyatejen élő kisgyermek is ösztönösen visszatér betegségek idején a kizárólagos szopásra. A bélflóra regenerálódását szájon át adagolt probiotikum készítményekkel is elősegíthetjük.

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. április-májusi számában

Hozzászólások