Flashmob a szabad szoptatásért

flashmob
Mai napon megmutatkozott, milyen is az, mikor egy fontos ügyért fognak össze a szülők!

Az előzmények
A Nyugati pályaudvaron lévő McDonald’s közel 100 anya figyelemfelhívó megmozdulásának volt színtere, ami hihetetlen gyorsasággal szerveződött meg azon ügy kapcsán, ami egy gyermekét diszkréten megszoptatni kívánó anya számára igen erős negatív élménnyel zárult. Nők százai háborodtak fel és értetlenkedtek azon az intézkedésen, ami nem tette lehetővé egy kisbaba megszoptatását egy nyilvános helyszínen.

Rohamosan terjedő felhívás
Órák leforgása alatt több, mint 500 anya, s köztük szép számmal apák is kifejezték együttérzésüket és csatlakoztak a felhíváshoz, mely a gondoskodás, szoptatás szabadságáról szólt. Nem harcos esemény szerveződött, sokkal inkább az összefogás ereje érződött ezen a délelőttön, ahol valóban szép számmal jelentek meg jogos igényüket kifejezni vágyó anyák.

A megmozdulás
Még a kellemetlen időjárás sem riasztott vissza senkit, 11 óra előtt nem sokkal sorban érkeztek a helyszínre a szülők, ki babakocsival, ki hordozóeszközben alvó vagy éppen érdeklődve nézelődő babájával s nem kevés totyogó ill. nagyobb gyermek is részt vett a megmozduláson. A felhívásnak igen hamar híre ment, s a szülőkön kívül a média is rohamos gyorsasággal reagált és kívánt részt venni az eseményen. Számtalan újságíró, riporter interjúztatta a szoptató vagy szimpatizáns anyákat és folyamatosan villant a vaku fénye, rengeteg fotót készítettek a babájukat etető, nyugtató, altató szülőkről.

A végkifejlet
Az esemény maga nem tartott tovább negyed óránál, ám maga mögött fortyogó lávafolyamot hagyott. Lüktet, él, bekerült a köztudatba az anyák vágya és jogos igénye, miszerint egy kisbaba diszkrét táplálása, szoptatása, válaszkész gondozása természetes folyamat és nem szorulhat a négy fal közé s emiatt nem érheti hátrányos megkülönböztetés. Az érintett gyorsétterem is kiadta saját nyilatkozatát, melyben kifejezik sajnálatukat a történtek kapcsán, és kiemelik, hogy éttermeikben minden édesanyának lehetősége és szabadsága van a szoptatáshoz is. Folyamatosan kerülnek napvilágra az elkészült videók, interjúk és fotók.
Csodálatos összefogásnak lehettünk ma délelőtt szemtanúi!
A nyilvános szoptatás témájáról a HelloBaby! honlapon is olvashatsz!

Visszhang
Az eseményről a bbc is beszámolt, a cikk a site mai napon legolvasottabb anyagai közé került:)

Olasz-Papp Nóra helyszíni beszámolója
A fotót Simor Diána bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások