Jogod van bárhol szoptatni!

Időről időre hatalmas botrány kerekedik abból, hogy szoptató anyát zavarnak ki étteremből, bankból, vasúti váróteremből, orvosi váróból. Legutóbb a Nyugatinál levő McDonaldsból zavart ki a biztonsági őr egy szoptató baba-mama párost, pedig ők még engedélyt is kértek, meg is kapták, mielőtt leültek egy eldugott sarokban. Emiatt a megalázó, jogtalan, diszkriminatív bánásmód miatt most teljes joggal hatalmas a felzúdulás, és holnap, május 22-én 11-re a tett színhelyén várják a szoptató anyákat és nem szoptató támogatóikat egy gyors flashmobra – tiltakozásként.

Az elmúlt 15-20 évből jó néhány ilyen esetet fel lehet idézni. Hálás téma, mindenkinek van róla véleménye, nem is rejti véka alá. Ráadásul, ha nem kötelező határainkon belül maradni, nyugodtan hozzátehetjük, hogy Nyugat-Európában és Amerikában is adódnak ilyesmiből komoly cirkuszok. Míg aztán előbb-utóbb véget vetnek a vitának, és törvényt hoznak arról, hogy szoptatni igenis bárhol lehet, sőt azt is szabályozzák, hol, hogyan lehet panaszt tenni a jogtipró ellen. Újabban szokás Ferenc pápára is hivatkozni, aki teljes joggal felemelte szavát a síró csecsemők és kisgyermekek érdekében, felhatalmazva anyukáikat, hogy nyugodtan szoptassák meg őket a templomban is. Hiszen ott különösen jól esik a csend és a békesség. Annak ellenére, hogy ő maga nem családos ember, pontosan tudja, hogy a szoptatás nem csupán táplálási mód, hanem ősidőktől fogva csodálatos, mindig bevethető vigasz és megnyugvás a kicsiknek. És ha összetartozunk, akkor az összetartozás gyerekkel együtt értendő.

Szögezzük le, amit le kell!
1. A szoptatás természetes és normális. Nincs olyan ok, ami miatt titokban, elbújva kellene szoptatni, kivéve, ha te magad igényt tartsz erre valamiért.
2. Ugyanakkor, a helyzet akkor igazán jó, ha van választási lehetőséged, mert a nyilvános helyeken nem csak a bárhol, bármikor szoptató anyákra gondolnak, hanem azokra is, akik mégis inkább potenciális nézők nélkül szeretnének szoptatni. Ezért számukra némiképp elkülönített, csendes baba-mama sarkot, szobát hoznak létre, ahol akár pelenkát is lehet cserélni meg kézmosási lehetőség is van. Ezek az úgynevezett bababarát területek.
3. A szoptatott gyereknek is joga van ahhoz, hogy bárhol, bármikor megszoptathassák. Ebben egyedül a saját anyukája korlátozhatja, mégpedig a saját szempontjai és mércéje alapján. Nem köteles az anya cumit dugni a gyereke szájába, hogy elhallgasson, amikor sír.
4. Az a társadalom, amelyik igényt tart arra, hogy gyerekek szülessenek, köteles elviselni a gyerekek jelenlétét az élet valamennyi területén, ahol az anya szeretne vagy ahol kénytelen jelen lenni, mégpedig a szoptatott gyerekével együtt.
5. Ahogy az anyát arra sem lehet kényszeríteni, hogy szoptasson, azt sem ildomos megtiltani neki, hogy szoptasson.

Mi van mögötte?
Amikor történik egy ilyen eset, vagy vita robban ki “csak úgy” a nyilvános szoptatásról, sajnos legtöbbször elmulasztják leszögezni a fenti alapvető megállapításokat. Ehelyett mindig akad olyan cseppet sem szolidáris, cseppet sem empatikus hozzászóló, aki siet leszögezni, hogy ő bizony csak otthon szoptatott, otthon is csak mindenki szeme elől elrejtve, mert ez olyan intim dolog. Neki. Joga van hozzá. De mi köze ennek ahhoz, hogy a másik anyát viszont megaláztatás, kellemetlenség érte amiatt, mert kimozdult otthonról és meg merte szoptatni a gyerekét? Talán arra akar célozni az otthon szoptató anya, hogy másnak is ezt kellene tennie?
Sajnos az ilyen és ehhez hasonló esetek mutatják meg igazán, mennyire gyerek- és családbarát egy társadalom. Szülessen minél több gyerek, éljen és virágozzék az ország, de csinálják feltűnés nélkül? Ne zavarják meg semmilyen módon jelenlétükkel a többieket? A szoptató anyát természetesen jogszerűtlen otthona négy fala közé zárni a szoptatás miatt.

A helyzet azért nem ennyire rossz!
Szerencsére bátran elmondhatjuk, hogy a nyilvánosság előtti szoptatással az esetek 99,99 százalékában semmi gond és fennakadás nem szokott lenni. Az emberek túlnyomó többsége normális, észre sem veszik, meg sem bámulják, vagy ha mégis, csak egy kedves mosolyt villantanak, amit biztatásnak, elismerésnek szánnak, vagy egyszerűen csak az öröm kifejezésének. Mert tudják, hogy szoptatni, szoptatott gyereknek lenni jó. Az anyák túlnyomó többségének esze ágában sincs feltűnést keltve szoptatni. Pontosan tudják, hogyan tehetik meg ezt úgy, hogy szinte a mellettük ülő se vegye észre. Rengeteg olyan öltözködési trükk van, ami segít eltakarni azt, amit el szeretnél takarni. A norvégok egyébként késztettek egy fantasztikus filmet a szoptatásról. Az első pár perc csakis a nyilvános szoptatásról szól: láthatunk síelés közben, metróban, étteremben szoptatást, egészen különböző anyákat és babákat. Mert a film készítője, Gro Nylander pontosan tudja: ha azt akarjuk, hogy többen és egyre többen és egyre tovább szoptassanak, akkor ennek a társadalmi hátterét, elfogadottságát is meg kell teremteni, tegyük hozzá, ÚJRA. Mert ezzel évmilliókon keresztül nem volt semmi probléma. Most arra készülünk, hogy csináljunk belőle?????

A HelloBaby! következő, június első napjaiban megjelenő számában részletesen olvashatsz a nyilvános szoptatásról.

W. Ungváry Renáta

Hozzászólások