Tápszerről szoptatásra: öt egyszerű lépésben

Ez az összefoglaló azoknak szól, akik még szoptatnak, de egyre több tápszert kénytelenek adni a kisbabájuknak, pedig szeretnének inkább kizárólag szoptatni. Segítünk abban, hogyan érheted el ezt a célt!

1. Kiindulópont
Első lépésként érdemes tisztán látni, hogy a baba teljesen egészséges-e, rendben van-e, vagyis:
– súlyfejlődése így tápszeres kiegészítéssel eléri vagy meghaladja a napi 2-3 dkg-ot a születési súly megduplázásáig
– jól fejlődő, vidám, érdeklődő kisbaba
– mozgásfejlődése, erőnléte korának megfelelő
– testtartása nagyjából szimmetrikus, jobbra is, balra is forgatja a fejét
– a szájába tett, tisztára mosott ujjadat erősen képes szívni, nem harap az ínyével
– nyelve nincs lenőve, simán ki tudja nyújtani
– képes megfelelően összehangolni a szívást, nyelést, levegővételt úgy, hogy nem nyel félre napi rendszerességgel
Ha úgy érzed, a te kisbabád nem felel meg e mini teszt minden egyes pontjának, hívj fel egy szoptatási tanácsadót, vagy fordulj gyermekorvoshoz, Dévény terapeutához a problémától függően. A szoptatási tanácsadó abban tud segíteni, hogy megmutatja, speciális gondok esetén hogyan könnyítheted meg a táplálékfelvételt a kisbabádnak.
Aztán az sem közömbös, hogy te magad egészséges vagy-e. Bizonyos betegségek, gyógyszerek, szülészeti szövődmények, korábbi mellműtétek, anatómiai adottságok befolyásolhatják a termelődő tej mennyiségét. Ha úgy látod, ezzel lehet gond, vedd fel a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval. Nagyon sokféle olyan megoldás létezhet, amelyre nem is gondoltál!
Ha minden rendben, lássuk a következő lépést:

2. Hol tartunk?
Írd fel legalább egy hétig, mennyiszer, mennyi tápszert kap a kisbabád, hányszor kerül mellre. A tápszer adagoknál azt is írd fel, pontosan miért adtad: pl.: kevés szopott tejmennyiséget mutatott a mérleg, sírt evés után, mindent kibukott, nem akarta elfogadni a melled, pedig szerinted még nem szopott eleget.
Ebben az időszakban (is) kövesd nyomon a kisbabád súlyfejlődését. Ez azt jelenti, hogy rendszeres időközönként mérd meg a meztelen súlyát. A baba életkorától függ, hogy ez milyen gyakran lehet szükséges. Az első négy hétben szükség esetén naponta, kétnaponta, ezután hetente, három hónapos kortól havonta.
Ha szoptatási tanácsadó segítségét fogod igénybe venni, ezekre az adatokra biztosan rá fog kérdezni, de neked is segítenek abban, hogy könnyebben rátalálj a problémátok lényegére.

3. Kezdd el csökkenteni a tápszer mennyiségét!
Ha mondjuk napi 200 ml-t kap a kisbabád, akkor csökkentsd napi összesen 30 milivel akkor, ha a súlyfejlődése éppen csak megfelel a fentieknek, vagy napi 50 milivel, ha a súlyfejlődés napi átlaga meghaladja a 3 dkg-t. Ez úgy történik, hogy a 200-ból levonod mondjuk a 30-at, és maradék 170-et osztod el annyi étkezésre, hogy egyszerre soha ne kapjon többet 50 milinél. Soha ne adj automatikusan pótlást, csak azért, mert megszoktátok. A csökkentést minden nap végezheted, de ha úgy érzed, ez a tempó túl gyors, vagy a baba súlyfejlődése megáll, vagy fogyni kezd, akkor egy mennyiséget tarts két-három napig, és csak azután folytasd a csökkentést, ha a gyarapodás ismét a normális tartományba kerül. Figyeld a baba jelzéseit!

4. Növeld a szoptatások számát és hatékonyságát!
A baba így előbb-utóbb jelezni fogja, hogy éhes, hiszen a megszokottnál mindig valamivel kevesebbet kap. És pont ez a cél! Ha éhséget jelez, tedd mellre! Szoptatás közben figyelj a hatékony szopás jeleire: hallhatóan nyel? A szopás során van olyan időszak, amikor egy szívásra egy nyelés jut? Ha már nem szopik aktívan, tedd át a másik melledre. Ott ismételd meg ugyanezt. Ha szükséges, tedd át ismét az első melledre. Figyelj arra, hogy ez az egész ne vigyen el 30-40 percnél hosszabb időt. Nem azért, mert a szoptatás, a mellen töltött idő korlátozásra szorul, hanem azért, hogy az átmeneti időszakban el tudjuk kerülni az egész nap mellen levés, de nem hatékonyan evés időt rabló és elbizonytalanító csapdáját. A legfontosabb a megfelelő gyakoriságú szoptatás. Ha ezt meg tudod támogatni szoptatás utáni fejéssel is, az gyorsíthatja a tejmennyiség növelését. Ebben az esetben helyettesítsd a csökkenő pótlásmennyiség lehető legnagyobb hányadát saját lefejt tejeddel. Fontos tudnivaló a tejéssel kapcsolatban, hogy akkor is folytatni érdemes, ha már semmi sem jön. 30-35 percnél tovább ne tartson a fejés! Ha a tápszer már nem szükséges, csak valamennyi saját tejes pótlás, akkor hagyd abba a fejést, és bízd a babára, hogy szívja ki ő. Sikerülni fog!

5. Kommunikáció a babával
Sokszor tapasztalom, hogy a tápszeres pótlást lényegében feleslegesen, a baba jelzéseinek félreértése miatt vezetik be. Például arra gondolok, hogy a szopás, különösen az első 2-3 hónapban, elemi igénye a kisbabának. A szoptatás utáni sírás nem feltétlenül az éhség jele. Lehetséges, hogy csak egy kis cumizásra, odabújásra, szundikálásra vágyott volna még. A tápszer adása biztosan felesleges, ha a baba súlyfejlődése jó, és inkább más jelek alapján hitted azt, hogy tápszerre van szükségetek. Ebben az esetben próbálkozz meg azzal, hogy többet hagyod mellen lenni, megvárod, míg elalszik, és csak akkor próbálod óvatosan letenni, valamint nem méregeted a szopásokat, mert ez teljesen értelmetlen egy jól hízó baba esetében (nem kell, és nem is szokott mindig ugyanannyit szopni egy kisbaba, nem léteznek előírt mennyiségek a valóságban). Teljesen értelmetlen kérdés az, hogy mennyit kellene szopnia a kisbabádnak. Ehelyett kérdezd őt: szeretnél szopni? Jól laktál? Szeretnél még mellen lenni? A baba jelzéseit értelmezve cselekedj, és ne a mérleg alapján!
Nem kell attól tartanod, hogy a szoptatás mindig ennyire 24 órás elfoglaltság lesz. A baba fejlődésével párhuzamosan, a harmadik hónapot követően változni fog sok minden az életében. A jó súlyban levő baba is lehet nyűgős, sírós. Ilyenkor nagy segítség lehet a hordozás, sétálás, változtatás a napi rutinon. Azt se felejtsd el, hogy a Te megnyugvásod is kulcsa a helyzetnek. A baba a te érzéseidre válaszol a viselkedésével.

Ami kimaradt
Nem véletlenül hiányzik a tejserkentő szerek teljes arzenálja a felsorolásból. Sem a sör különféle fajtái, sem egyéb bogyók, ételek nem fogják növelni a tejmennyiséget, ha a szoptatási/fejési gyakorlat nem megfelelő, és nem kezded csökkenteni a tápszermennyiséget.

Fontos!
A tápszeres pótlás mennyiségétől, az egyéni helyzetetektől függően ettől elérő megoldásokra is szükség lehet. Ha úgy érzed, nem boldogultok, és nálad nem válik be ez a módszer, kérj egyéni tanácsadást egy szoptatási tanácsadótól.
A tanácsadók névsorát itt találod.

Szerző: W. Ungváry Renáta szoptatási szaktanácsadó IBCLC

Hozzászólások