Álmatlan éjszakák

Összegyűjtöttük a leggyakoribb okait annak, amiért nem alszik, vagy sűrűn felébred egy kisbaba. A háttérben alvási probléma, hasfájás, sőt éhség is állhat. A legfontosabb, hogy a problémát a kiváltó ok megtalálásával, és annak megszüntetésével kezeljük.

Ahogy minden felnőtt ember más, úgy a csecsemők személyisége is különbözik, így nem igazán lehet általánosítani és pontos receptet adni arra, hogy mi a teendő, ha nem alszik a bébi. Az álmatlan éjszakák leggyakoribb okai:

1. Hasfájás

Amikor egy babának fáj a hasa teljesen kifeszíti magát, vagy felhúzkodja térdeit a hasához.. Lehet, hogy nehezen emészti az anyatejet – ilyenkor már szoptatás után nem sokkal elkezd sírni. Ha ez előfordul, az étkezések között próbáljuk gyakrabban itatni vízzel, vagy emésztést elősegítő babateával. A hasfájást okozhatja szélgörcs is – ebben az esetben a hátára fektetett baba hasát óvatosan, körkörösen masszírozzuk az óramutató járásával megegyezően, majd a bokáit megfogva, behajlított térdeit finoman emeljük a mellkasához. Ezután kinyújtjuk a lábakat és nyitott tenyereinkkel felváltva óvatosan masszírozzuk fentről lefelé a hasát vigyázva, hogy a műveletet a gyomorszáj alatt kezdjük és a köldök alatt fejezzük be. Majd megint felhúzzuk a térdeit a hasához, és ezt hatszor egymás után ismételjük. Fontos, hogy büfiztetés nélkül soha ne rakjuk le a babát, mert a gyomrában maradó levegő igen fájdalmas görcsöket és a táplálék nagy mennyiségű visszaköpését is okozhatja.

2. Éhség

Sokszor megesik az is, hogy a kismama megszoptatja és nyugodtan lerakja az időközben elszenderedő  kisbabáját, pedig ilyenkor érdemesebb ébresztgetni a kicsit, mert nem biztos, hogy jóllakott.

3. Nem tiszta a pelus

Van olyan kisbaba, aki már egy bepisiléstől is kényelmetlenül érzi magát, mást az sem zavar, ha bekakilt. A nyugodt alvás biztosításához viszont feltétlenül szükséges a tiszta pelenka a délutáni lefektetéskor is.

4. Szomjúság

Sok anya teje rendkívül zsíros, a babának vízre, esetleg babateára is szüksége van. Győződjünk meg arról, hogy a baba szomjas-e és minden időben biztosítsunk számára megfelelő mennyiségű folyadékot.

5. Fogzás

Ha nő a csecsemő foga, gyakran rágja az öklét. Érdemes rágókát beszerezni, mert ezek csillapíthatják fájdalmát és elősegíthetik a fogacskák kibújását. Hasznos még az érzéstelenítő gél, illetve a fájdalomcsillapító szirup is.

 

Az álmatlanság hátterében további okok is állhatnak, amit a HelloBaby! magazin 2013. március-áprilisi számában olvashatsz.

Hozzászólások