Ha lejár a szextilalom

Szülés után hat hétig nem javasolt szexuális életet élni. Bár vannak, akiknek nehezükre esik kivárni a hetedik hetet, a párok nagy többségének bizony libidócsökkenésen és fájdalmas szeretkezéseken át vezet vissza az út egymáshoz. Segíthet pár apró szexis trükk és vágyfokozó praktika.

A nők szexuális hajlandóságát inkább érzelmi, semmint fizikai tényezők befolyásolják a baba világrajövetele után. És az is igaz, hogy sok nőnek komoly gondot okoz a szexuális újrakezdés.

Nincs kedvem hozzá, és fáj is

Nem érdemes kétségbe esni, ha nem érzünk nemi késztetést az első időkben. Először is, az elsődleges női nemi szervek regenerálódásához általában hat hétre van szükség szülést követően. Az ideje korán elkezdett szex fájdalmakkal járhat, emellett természetes jelenség a csökkent libidó is, hiszen a megváltozott külső miatt is frusztrált lehet a kismama. A férfiak szexuális igénye is alábbhagyhat a kezdeti időszakban, hiszen újdonsült apaként alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez. Arról nem is beszélve, hogy hiába imádják a párjukat és gyermeküket, nehezen fogadják el, hogy a nő életében más valaki került az első helyre. A hormonváltozásokkal együtt járó érzelmi hullámzások – gondoljunk csak a baby blues-ra!, vagy az egyre többeket érintő szülés utáni depresszióra – tovább nehezítik a párok helyzetét az első időkben, de szerencsére, a férfiak többsége egész jól tolerálja a regenerálódó kismamák hangulati változásait.

Apró jelek, szavak nélkül…

Fogadjuk el: szülés után újra vissza kell találnunk egymáshoz. Változó, mennyi idő kell ehhez. Nagyon fontos, hogy beszéljünk meg mindent partnerünkkel, mert az információhiány félreértéseket, találgatásokat, téves feltételezéseket szülhet, és egyre növekvő feszültséget generálhat. Bármennyire is kényes téma, fontos valamilyen módon a partner tudtára adni, hogyan is érzünk és milyen szükségleteink vannak szexuális téren. Sokan kényelmetlennek vagy idegennek találják a szavak használatát, és inkább finom jelekkel, gesztusokkal próbálják felhívni szerelmük figyelmét. Ha nehezen megy a kommunikáció, előre megbeszélhetünk egy közös jelet, ami egyértelművé teszi a másik számára, hogy vágyunk már a vele való szexuális együttlétre. Ilyen jel lehet például egy erre a célra kijelölt gyertya meggyújtása, vagy egy kis masszázs. Száraz a hüvely esetén érdemes síkosítót használni, de ennél még inkább megszívlelendő tanács, hogy ha nem zökkenőmentes a „visszatérés”, és fáj a szex, semmiképpen se erőltessük. Aggodalomra semmi ok, a pásztorórák gyakorisága és minősége általában a baba egyéves korára helyreáll.

Érdemes észben tartani, hogy mindenkit más hoz lázba, ezt tisztázzuk le a párunkkal, legyünk türelmesek, és ha nem sikerül közösen „visszarendeződni”, kérjük szexuálterapeuta segítségét.

A teljes cikket a HelloBaby! magazin 2013 március-áprilisi számában olvashatod.

Hozzászólások