Első 24 óra a babával

Biztos elképzelted már, milyen lesz a szülés, de arra vajon gondoltál, hogy mi történik közvetlenül azután, hogy kibújik a baba? Mikor szopik először, mikor lehet megfürdetni, és vajon mikor tudod picit kipihenni magad a szülés után?

Szülést követően, ha minden rendben zajlott, a legtöbb kórházban a kisbabát pár percre az mellkasodra teszik, ami megnyugtató mindkettőtök számára. A méhlepény leválása, megszületése után az orvos megvizsgál, ellátja a sebeket, a gátmetszést pedig összevarrja. Van, ahol a babát ez idő alatt viszik el megfürdetni, megmérni. Amikor mindketten átestetek a szükséges viziten, a következő kétórás megfigyelési időszakot újra együtt tölthetitek. Ilyenkor kerül sor az első szoptatási kísérletre is.

A megfigyelési időszak után átvisznek a gyermekágyas osztályra (a szobádba). Császármetszés esetén meg kell várni, amíg újra érzed, és mozgatni tudod a lábad, illetve biztos talpon tudsz maradni. A szülés megpróbáltatásai után nagyon jól esik egy frissítő zuhany, a babádat addig nyugodtan bízd az apukájára!

Öt-hat óra elteltével kicsikéd biztosan jelezni fogja, hogy megéhezett. Amennyiszer csak lehet, tedd mellre, hiszen ezzel is serkented a tejtermelést, mindamellett a testi kontaktus az összehangolódásotokat is segíti. A legtöbb anyuka ilyenkor már fáradt és aludni szeretne — szenderegjetek együtt!

Szülés után nyolc-kilenc órával a gyermekorvos megvizsgálja az újszülöttet. Nyugodtan jelezheted, ha te is jelen szeretnél lenni a vizsgálatnál, illetve később, a fürdetésnél. Lassan elérkezik a pelenkacsere ideje is – ha kell, kérj segítséget a csecsemős nővértől. Kórházban tartózkodásotok idején kisbabád megkapja élete első oltását, és vért is vesznek tőle, valamint azt is figyelik, nem sárgult-e be.

A legtöbb kórházban normál szülésnél három, császárosnál öt nap után engedik el a kismamákat, ha a vizsgálatokon mindent rendben találtak. Távozáskor automatikusan kézhez kapod a te és a babád zárójelentését, a keresőképtelenséget igazoló 10-es kódú, valamint védőnőlátogató igazolást. Ezután nem marad más hátra: irány haza!

 

Ha többet is szeretnél tudni az első 24 óráról, a HelloBaby! magazin 2013. január-februári számában elolvashatod a teljes cikket.

Hozzászólások