Hogy nézel ki szülés után?

Kilenc hónapon keresztül alakul, változik a női test a várandósság során. A végén már egészen más a súlyeloszlás, egészen átrendeződnek a belső viszonyok. De nem csak a beleknek, a gyomornak és a tüdőnek marad kevesebb hely, a hasizmok is megnyúlnak, a kötőszövetnek és a bőrnek is engednie kell. Normális esetben a mell is meglehetősen átalakul: mérete nő, érzékenyebbé válik, a bimbóudvar színe sötétebb lesz. A gömbölyödő hason, a combokon és a melleken striák alakulhatnak ki, ezek kötőszöveti repedések. Jelentős mértékben alkati kérdés, hogy kinél mekkora változás következik be, és hogy szülés után, hetek, hónapok múltával mennyire sikerül visszanyerni, legalább részben a régi formát. Természetes és normális, hogy a testünk a kizárólagos szoptatás idején vagy akkor, ha a baba még sokat szopik, könnyedén raktároz, vagy nem engedi eltűnni a terhesség alatt felszedett plusz kilókat. Próbáld ebben a természet gondoskodását látni! Az ősidőkben nem volt egyenletes a táplálék felhozatal, muszáj volt raktározni, ettől két élet is függött, anyáé és gyermekéé. Az azonban sem nem természetes, sem nem normális, ha főként üres kalóriákat tartalmazó, értéktelen, ám hizlaló ételeket fogyasztasz. Ha ügyelsz a táplálkozás legalapvetőbb hibáinak elkerülésére, és különösen a cukorral, szénhidrátokkal nagyon csínján bánsz, akkor a raktározott mennyiség nagy valószínűséggel magától is fogyásnak indul majd. Sporttal, sok mozgással rengeteget tehetsz azért, hogy a tartóizmaid edzettek, erősek legyenek, a testtartásod pedig ennek köszönhetően a tested szépségeit, nem pedig gyengeségeit hangsúlyozza.
Ugyanakkor vannak olyan változások, amelyeket nemigen tudsz befolyásolni, legfeljebb plasztikai sebészeti beavatkozással. Ilyen a has bőrének rugalmatlanná válása, lógása, a hasfal kidomborodása a császár után gyakori hasfali sérv következtében, a striák, amelyek ugyan jelentősen halványulnak az idő múlásával, ám nem tűnnek el egészen.
DE!
Ezek a változások mind arról tanúskodnak, hogy anya lettél! A testedben megfogant, megnőtt, érett kisbabává fejlődött egy új élet. Pontosan ebből a gondolatmenetből indult ki Jade Beall fotós Beautiful Body (Csodálatos test) projektjének fotósorozata, amelyhez saját testének változásai adták az ihletet. Kisfia születése után szembesült azzal, mennyire életidegenek, photoshop alkotta szépségek azok a női testek, amelyek a médiában megjelennek, különös tekintettel a sztárokra. Rajtuk hatalmas a nyomás, hogy a szülés után csupán néhány héttel ismét olyan karcsúak, csodálatos alakúak legyenek, mint anyává válásuk előtt. A bulvármédia rá is játszik erre a szenzációhajhász fotósorozataival, például ezzel. Végigkattintgatva az előtte-utána fotókat, igencsak vegyesek lehetnek az érzéseid saját testeddel kapcsolatban. Ha valamelyik sztár nem átall még tökéletes lefogyása előtt bikiniben mutatkozni, záporoznak rá a gúnyos megjegyzések. Biztosan megfordul ilyenkor a fejedben, hogy vajon mire számíthatsz akkor te, ha nem éppen sztáros a megjelenésed.
Nos, Jade Beall csattanós választ adott erre a gyötrelmes kérdésre világhírűvé vált fotóival, amelyeken ugyan nádszálkarcsú, tökéletes alakú nőket nemigen láthatsz, mégis nagyon szépek modelljei, ahogy ő írja: egyedi, megismételhetetlen szépségek vagyunk mi, anyák, az élet ragyogó tükörképei, “maga vagyok az Élet, magad vagy az Élet”. Érdemes elolvasni a képekhez tartozó történeteket is: magunkra ismerhetünk bennük…
JessicaErinSurrogate-8056ketten
A történetek között az egyik legfordulatosabb Jessica és Erin sorsszerű találkozása. Erin mindkét petefészkét eltávolították, így saját gyermeke nem lehetett. Egy sikertelen nyílt örökbefogadási kísérlet után sietett Jessica a segítségére, aki három lombik beavatkozás után szülte meg Erinnek a fotón látható ikerpárt.

Hozzászólások