Mekkora az ideális korkülönbség?

Sokan már kislánykorukban eltervezik, hány gyereket szeretnének. Később, már élesben, újra felmerül a kérdés, mi a jobb: ha viszonylag gyorsan követik egymást a testvérek, vagy ha több idő telik el születésük között.

Szülés után a visszatérő ciklus jelzi, hogy a szervezet már készen áll az újabb terhességre, de lehetséges a megtermékenyülés anélkül is, hogy valaki észlelné a peteérést, vagy vérzése visszatért volna. Igény szerint szoptatásnál ez jellemzően az első év végén, vagy a második életév elején következik be. Az a tény azonban, hogy a szoptatás késleltetheti a peteérést, senkit se tartson vissza a kisbaba gyakori mellre tételétől, ugyanis semmi garancia sincs arra, hogy a szoptatás korlátozásával, vagy felfüggesztésével bekövetkezne a kívánt terhesség. A női szervezetben a hormonok bonyolult kölcsönhatásban vannak egymással, a testi és lelki folyamatok szorosan összefüggnek.

Egyik pici, másik kicsi

Azok az édesanyák, akik örömmel élték meg a szülést, a várandósságot és az első hónapok nehézségein is sikeresen túljutottak, gyakran érzik úgy, ez olyan jó volt, hogy újra szeretnék átélni. A tervezett kis korkülönbség mögött olykor az a cél húzódik, hogy inkább rövid időn belül szülessenek meg a tervezett gyerekek, így kevésbé esnek ki a munkából és nagyobb eséllyel tudnak visszakerülni a munkaerőpiacra.

Amikor a nagy már pesztrálja a kicsit

Egyre gyakrabban tapasztaljuk környezetünkben, hogy egészen nagy korkülönbséggel is születnek testvérek. Vagy azért, mert új párkapcsolatba lépnek a szülők, és közös gyermeket is szeretnének, vagy mert a pár már megállapodva, a nagyot (vagy nagyokat) felnevelve, beiskolázva mégis szeretne még kisbabát a háznál. Később, felnőttként a nagy korkülönbséges testvérek sokszor arról számolnak be, hogy gyakran érezték terhesnek a pesztrálást, a saját programok háttérbe szorulását, és ez nem vált éppen javára a testvéri kapcsolatnak. Azzal együtt, hogy különösen a lányok, de sokszor a fiúk is szívesen vállalnak kisebb feladatokat a testvér mellett, és valóban szükség is van a segítségükre, a szülőknek ügyelniük kell arra, hogy ez ne menjen a kapcsolat rovására.

Végül lássuk pontokba szedve, milyen előnyei és nehézségei lehetnek a kétféle családtervezési modellnek.

Ha kicsi a korkülönbség

A család rövidebb idő alatt jut túl a gyermeknevelés küzdelmein.

A testvérek játszótársai is egymásnak – persze kivétel is akad.

Ugyanaz, vagy legalábbis hasonló dolgok érdeklik őket, könnyebb közös programot szervezni.

Jó esetben ugyanabba az intézménybe járnak, könnyebb a logisztika.

DE

Az első évek fizikailag is nagyon kimerítőek lehetnek az édesanyának (de az édesapának is), hiszen a nagyobb gyerek is sok testközelséget igényel, aztán ott a tisztába tevés, mosdatás, öltöztetés.

Folyamatosan óvodát, iskolát kezd valaki, illetve éppen kamaszodik, így kevesebb a nyugodt pillanat a gyermeknevelésben.

Ha ráadásul azonos neműek is a testvérek, erős rivalizálás várható.

Nagyobb korkülönbség

A nagyobbik már önellátó, kevesebb segítséget igényel, így több figyelem, energia jut a kisebbikre vagy a pihenésre.

A nagyobb testvér sokszor szívesen vesz részt a kicsi körüli tennivalókban, ami melengeti a szülői szívet, ugyanakkor jó alapot nyújt a gyerek későbbi szülővé válásához.

A kisebbnek van követhető mintája a nagyobbik személyében, aki így húzóerővé válik. Ennek sok előnye van az önálló étkezés, öltözködés, szobatisztaság terén. Később aztán hátrányokkal is számolni kell, ami például a kamaszok szóhasználatát illeti.

Már nagyobb a rálátás a gyermeknevelés, csecsemőgondozás egész folyamatára, így lehetőség van arra, hogy valamit másképp tégy, “javíts”.

DE

Nehezebb lehet visszarázódni a kisbabás életbe, egészen nagy korkülönbségnél akár olyan érzésed is lehet, mintha első gyerekes volnál, annak minden meglepetésével, nehézségével.

Nehezebben találni az egész család számára megfelelő programot, míg a kicsi játszótérre menne, a nagyobb valami mozgalmasabb programra vágyik. Ugyanez nyaraláskor is sok fejtörést okoz.

Nem azonos a baráti társaság, az érdeklődés, ezért dupla-tripla mennyiségű furikázásra, logisztikára lehet számítani, hacsak közlekedik már önállóan a nagyobb testvér.

Csörgő Andrea
perinatális szaktanácsadó

Hozzászólások