A tökéletes házipatika

Ha az elsősegély dobozról vagy a házipatikáról van szó, a felszereltség és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú. Ahogy az is, hogy a csomag álljon készen és lehetőleg a közelben, amikor kisebb-nagyobb baleset éri a család bármely tagját, és mondjuk egy vérző seb miatt azonnal ragtapaszra van szükség.


 

 

Mi kerüljön bele?

Steril gumikesztyű;
gyorstapasz (ragtapasz);
fertőtlenítő szer, Betadine;
steril mull-lap 10×10 cm-es;
steril mullpólya 5, 10 és 15 cm széles;
gyorskötöző pólya;
háromszögletű kendő;
égési kötszer;
olló;
lázmérő (lehetőleg flexibilis végű, digitális);
csipesz

Alapvető gyógyszerek
A házipatikának legyenek részei a különféle gyógyszerek is, például láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyszerek megfázás esetére, köhögéscsillapító, torok cukorka, hasmenés elleni termékek, orrcseppek. A nyákoldók sem maradhatnak ki, és a kalcium sem, amely allergia esetén tehet jó szolgálatot. Nem árt, ha a különféle sebtapaszokból (vízálló, gyermekbarát, nagy, kicsi, stb.) is összeállítunk egy alapkészletet. Csecsemőknek javasolt betenni a házipatikába gombaellenes krémet, bőrvédő krémet a pelenkakiütés esetére, hasfájós babánál görcsoldó cseppeket. Fontos, hogy félévente minden dobozon ellenőrizzük a lejárati dátumot, és a biztonság kedvéért dobjunk ki mindent, aminek lejárt a szavatossága. Olyan antibiotikumot se tároljunk, amelyet nem használtunk el teljesen.

Zárható doboz, láthatatlan helyen
A házipatikás kis dobozunk lehetőleg legyen zárható. Tároljuk megfelelő helyen – ha csecsemő vagy kisgyermek van a családban, akkor ez természetesen a kicsi számára nem elérhető, sőt, nem is látható hely. Fontos, hogy a családban minden felnőtt tudja, hol van a házipatika, és használat után ugyanoda tegyük vissza. Az elsősegély dobozunknak elkészíthetjük a „kistestvérét” is sebtapasszal, sebkrémmel stb., amely jó szolgálatot tehet utazás, túrázás, nagyobb séták, szabadtéri tevékenység során, a táskába bekészítve. Létfontosságú időmegtakarítást jelenthet, ha a dobozban ott vannak a vészhelyzet esetén fontos telefonszámok – mentők, orvos, gyógyszertár, forró vonalak (pl. mérgezés esetére).

 

Hozzászólások