Karácsonyi ajándék ötletek gyerekeknek

 

Az ünnepek már itt vannak a nyakunkon, és az újdonsült, de a rutinosabb szülők is elkezdik törni a fejüket, hogy mit is kellene venni a gyereknek karácsonyra. Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center vezető gyermekorvosa szerint az ajándékozásnál a legfontosabb, hogy igazi meglepetés legyen, örömet okozzon, legyen kapcsolatépítő, de fejlessze is a képességeket, azaz tanuljon belőle a gyerek.

A kisgyerekeknek általában a klasszikus, jól bevált játékok a legjobbak, amelyek egyedüli célja, hogy megtestesüljön bennük a gyermeki fantázia. A vásárlásnál mindenképp vegyük számításba a gyermek fejlettségi szintjét és érdeklődési területét, így sokkal nagyobb sikerrel választhatunk megfelelő ajándékokat.

A csecsemők alapvetően a környezetükből érkező négy alapingerre – tapintás, ízlelés, hallás, látás – támaszkodnak, így a legjobb választás, ha érdekesebb textilből készült, színes játékokat veszünk nekik. 0-12 hónapos korig minden – a babák számára – hozzáférhető játéknak fokozottan biztonságosnak kell lennie – fontos, hogy méretben nagyobbak legyenek, mint az öklük -, “nyál” rezisztensek”, és könnyen felemelhetőek legyenek. A kisbabák nagyon tudják élvezni a zenélő, vagy kellemes hangot kiadó játékokat, amik – mivel nyomkodni kell, hogy hangot adjanak ki – fokozzák a felfedezőkedvüket is. Ebben a korban kedvelt ajándékok közé tartoznak: a csörgő, zenélő, ágyra szerelhető forgók, törhetetlen tükör, és kellemes zenei CD-k.

A csecsemőkhöz képest a tipegőknél mind mozgási, mind szellemi képességeikben ugrásszerű fejlődés figyelhető meg. Ők már azt tanulmányozzák, hogy hogyan hozhatnak mozgásba tárgyakat, illetve helyezzék azokat egymásra. Ezért is vannak a totyogós babáknak szánt játékokon nyomógombok, kapcsolók, tárcsázó, vagy épp nyitható, mozgatható alkatrészek, ajtók. Labdák, építő elemek, Duplo – mind hasznos és jó ajándékok ennek a korosztálynak.

Forrás és további ajándékötletek itt!

 

Hozzászólások