Életveszélyes megrázni a csecsemőt

Frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza, mert a kisbaba még nem tudja megtartani a fejét – figyelmeztet a megrázott gyerek szindrómára a Semmelweis Egyetem közleménye.

A megrázott csecsemő feje erős gyorsulásokkal és lassulásokkal ide-oda billeg, miközben az agy csúszkál a koponyán belül. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek és súlyosan károsodjon a baba agya. A klinikai tünetek sokfélék lehetnek: hányhat, letargiás lehet a baba, nem mozog, vagy éppen túlságosan nyugtalan. A védőnő, vagy a gyermekorvos is sokszor csak annyit sejt, hogy valamilyen központi idegrendszeri problémája lehet a csecsemőnek.  Az egyetlen külső jel a feszülő kutacs lehet, hiszen az agyban mindent kitölt a vér.

Dr. Rudas Gábor, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója évente mintegy öt ilyen esettel találkozik, de ez szerinte csak a jéghegy csúcsa. „Ha valaki egyszer megrázta a gyermekét, általában megteszi többször is. Mivel a vérömleny nem feltétlenül okoz azonnali tüneteket, a felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak” – mondja Rudas doktor, aki kiemeli: az MR vizsgálaton többek között azt is látják, mennyire friss a vérzés, valamint, hogy az agyban milyen károsodás lépett fel. Egy kanadai felmérés szerint a babák ötöde belehalt a gyakran csak néhány másodperces rázásba, a túlélők több, mint fele idegrendszeri károsodást szenvedett, 65 százalékuk látássérülést.

Az egy évesnél fiatalabb csecsemők között a bántalmazás a második leggyakoribb halálok, a baba rázása pedig a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma. Általában a szülők – vagy a gondozók – idegességükben, tehetetlenségükben rázzák meg a vigasztalhatatlanul síró kisbabát anélkül, hogy tisztában lennének a következményekkel. Előfordul olyan eset is, hogy levegőbe dobálástól szenved agykárosodást a gyermek. Mivel a Shaken Baby Szindróma (megrázott gyermek szindróma) általában semmiféle látható sérüléssel, töréssel nem jár, ritkán gyanakszanak bántalmazásra.

Hozzászólások