Javul a koraszülöttek túlélési esélye

Több, mint 845 millió Ft értékben jutnak műszerekhez a Semmelweis Egyetem koraszülöttosztályai. A Semmelweis Egyetem három klinikáján látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és az aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A Közép-Magyarországi Régióban világra jövő koraszülöttek kétharmadát itt látják el, de fogadják az egész országból azokat a babákat, akiknek speciális kezelésre, például sebészeti, szemészeti beavatkozásra  van szükségük, vagy akiknél anyagcsere-krízisállapot alakult ki.

Az I. Számú és II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályaira összesen csaknem hetven új inkubátor, mintegy negyven lélegeztetőgép, több, mint ötven betegőrző monitor érkezik, emellett az elavult informatikai rendszert is lecserélik, megújítják.

A szülőkkel, hozzátartozókkal együtt kisvárosnyi emberen segítenek ezzel, hiszen a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumai évente közel kétezer koraszülöttet és intenzív ellátást igénylő újszülöttet ápolnak. Közülük mintegy négyszázan 1500 gramm alatti súllyal születtek, nekik csak a korszerű, magas műszaki színvonalú eszközparkkal rendelkező, szakszerű ellátás biztosíthat életesélyt.

A műszerek cseréjével, a műszerpark fejlesztésével nem csak a legkisebbek túlélési esélyei javulnak, de csökken a maradandó egészségkárosodás mértéke, gyakorisága, a koraszülöttek kevesebb szövődménnyel élhetik át a legkritikusabb heteket, biztonságosabb lesz a betegellátás.

Hozzászólások