Ki ne száradj!

Az idei nyár különösen nagy meleget hozott magával. A lassan elviselhetetlenné váló meleg egyik legsúlyosabb következménye a kiszáradás.

A kiszáradásnak számos oka lehet: a bélrendszeri fertőző betegségek okozta hányás, hasmenés, lázas állapot során, magasabb vércukorszint, napszúrás, nagyobb égési sérülések – ezek mind-mind fokozott vízvesztéshez, akár végzetes kiszáradáshoz vezethetnek. A kánikulai meleget egészséges emberek is megszenvedik, de a kiszáradásra a csecsemők és az idősebbek a legérzékenyebbek.

Attól függően, hogy milyen mértékű a kiszáradás – enyhe, közepes vagy súlyos fokú – különböző súlyosságú tüneteket észlelhetünk. A tudati állapot a feszülttől, a nehezen ébreszthető állapotig változhat. A pulzus és a légvétel szám emelkedik, a vérnyomás csökken. Csecsemőknél a kutacsok a fejen besüppednek, a szemek szárazok. A tünetek észlelésekor feltétlenül forduljunk orvoshoz!

A kiszáradás kezelése összetett és nagy körültekintést igényel. Nagymértékben függ magától a betegtől (csecsemő, idősebb), a kiszáradás súlyosságától és a kiszáradást kiváltó októl. Az egyszerű, szájon át történő folyadékbevitel enyhe esetekben segít. Súlyosabb esetekben infúziós kezelés lehet szükséges, kiegészítve sokszor az alapbetegségre vagy a kiváltó okra specifikus gyógyszerek alkalmazásával.

Egy viszonylag egyszerű vizsgálattal megítélhető a hidratáltsági állapot: a kezet a szív magassága fölé emelve, egy ujjbegyet addig kell szorítani, amíg a bőr és a bőr alatti szövetek elfehérednek. A nyomás felengedése után, a kapilláris erek vérrel való újratelítődésekor a szövetek eredeti színüket nyerik vissza. Átlagosan ez 2 másodpercnél nem több. Súlyos dehidrált állapotban 4 másodperc feletti újratelítődés is kialakulhat. Saját magunknak, gyermekünknek, hozzátartozóinknak vizsgálva ez csak tájékoztató jellegű!

Forrás: www.medukacio.hu

 

Hozzászólások