Miért fáj a baba hasa?

A kezeletlen csecsemőkori puffadás számos későbbi probléma gyökere lehet.

A puffadás okozta hasfájásnak jellegzetes tünetei vannak: a baba kezeit erősen ökölbe szorítja, lábait görcsösen felhúzza a hasához, arca kivörösödik. Leggyakrabban 1 hetes kortól 3-6 hónapos korig jellemző.

Emésztési gondok

Az újszülöttek emésztőrendszere még éretlen, így hiába szopik jól, hiába büfizik, a belekben gáz keletkezik, ami a bélfalat feszítve fájdalmat okoz.

Nem túl gyakran, ne mohón!

Puffadást idézhet elő, ha a baba mohón eszik, és levegőt nyel. Ha nem sikerül büfizni, a bent ragadt levegő a belekben okoz további hasfájást. Puffasztó hatású, ha a kicsi a kelleténél többet eszik, így ugyanis a gyomor túlterhelődik. Az sem jó, ha gyakran eszik: célszerű 2-3 órának eltelnie az etetések között. Puffadást okozhat az anyuka táplálkozása, akinek érdemes kerülnie a növényi, magas cellullóz tartalmú ételeket, például: (kel)káposzta, savanyított káposzta, karfiol, karalábé, brokkoli, gomba, paprika, uborka, hagyma, retek, körte, alma, szilva, (zöld)bab, zöld- és sárgaborsó, lencse stb.

A lenyelt levegő átka

Ha a baba orra eldugult, szopizáskor gyakran „lejöhet” a mellről levegőt venni, így minden egyes újra kezdésnél levegőt nyel. Gondot okozhat a sok sírás is, ezáltal ugyanis szintén sok levegő kerülhet a baba emésztőrendszerébe, ami nagyobb fájdalmat és nyugtalanságot okoz.

Még az emlőt is elutasíthatja

Habár egészségre ártalmatlan jelenség, a kezeletlen csecsemőkori puffadás számos probléma gyökere lehet. A fájdalomtól, pocakfeszüléstől szenvedő, emiatt sokat síró baba türelmetlen, fáradt és erőtlen lesz a szopizáshoz is (a súlya is csökkenhet), még az emlőt is elutasítja. A sírás annyira kimerítheti, hogy rövid mohó, vagy éppen erőtlen szopizás után hamar elalszik az emlőn, a büfizés viszont elmarad – ez újabb hasfájást indít be. A baba sírásától az egész család kialvatlan lesz, sőt, gyakran az anya önbizalma is megrendül, tehetetlennek érzi magát. Ha a baba a sok sírás miatt nem szopizik hatékonyan, az emlő nem ürül ki megfelelően, ez pedig mellgyulladáshoz vezet. Ezért a baba hasfájásának csillapítása, megelőzése igen fontos. Az említett tünetek kezelésére érdemes felületaktív hatóanyagú szert alkalmazni, amely a bélfodrokban található apró habszerű gázbuborékokat összeolvasztja, kevesebb, de nagyobb buborékokat készít belőlük. Így csökken a felületi feszültség, a gáz így már képessé válik a könnyű távozásra.

Hozzászólások