Biztonságos peluscsere

Az örökmozgó csecsemők egy szempillantás alatt letornázhatnak a pelenkázóról, pláne, az anyák nem uralják a helyzetet. Hogyan vegyük elejét a pelusos baleseteknek?

 

Az újszülöttek pelenkázása a legédesebb feladatok egyike: amikor a csöppséget kibontjuk, hasát, popsiját levegő éri, két kis görbe lábacskáját pedig azonnal felhúzza. Ahogy azt az anyaméhben is tette… Néhány héttel később, amint a pelenkázásra kerül a sor, már vidáman rúgkapál a csecsemő, az igazi kihívás azonban 4-5 hónapos korban következik, amikor egyik oldaláról a másikra fordul peluscsere közben is. Gyermekorvosok szerint minden harmadik gyerekkel történik ún. „pelenkázásos baleset”, így hát nem árt az elővigyázatosság.

Soha ne hagyjuk egyedül!

Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat – ezeket betartva megelőzhetjük a baleseteket pelenkacsere közben.

 

  • Soha, egy pillanatra se hagyjuk a picit egyedül a pelenkázószekrényen.
  • Pelus cserénél egyik kezünk mindig maradjon a baba közelében.
  • Amíg előkészítjük a terepet, tegyük a gyereket az ágyába vagy fektessük le a földre.
  • A tiszta pelenka, popsitörlő, popsikrém, váltás ruha mindig karnyújtásnyi távolságra legyenek.
  • Amennyiben a pelenkázó alátét a fürdőkádon helyezkedik el: időben helyezzünk nedves rongyot a közelbe, nehogy popsitörlés közben kelljen ide-oda hajolgatni. Statisztikák szerint ugyanis ebben a pillanatban történik a legtöbb baleset.

 

Mi a teendő, ha túlságosan aktív a gyermek, és egy pillanatra sem fekszik nyugodtan? Az erre vonatkozó tanácsokat a HelloBaby! magazin 2012. január-februári számában olvashatod!

 

Hozzászólások