Küzdd le a depressziót!

Szorongsz a metróban, félsz a szüléstől, lehangolt vagy kisbabád mellett? Játszanak veled a hormonok, de homeopátiával leküzdheted a szorongást.

A várandósság során, a szülés idején és a szülést követő időszakban – a hormonális változásokkal összefüggésben – megtapasztalhatjuk a lelki tünetek erőteljes változását. Megjelenhetnek új, vagy felerősödhetnek régi félelmek, szorongások, illetve felüthetik a fejüket a szülés utáni depresszió jelei. A homeopátiás terápiának, mint mellékhatásmentes gyógymódnak a várandósság és a gyermekágy ideje alatt – amikor a hagyományos gyógyszereket csak korlátozottan lehet alkalmazni – különös jelentősége van. A megfelelő ismeret birtokában, és kellő körültekintéssel kiválasztott homeopátiás készítmények hatékony segítséget jelenthetnek!

Távozz tőlem tömeg!

Ha a várandósság alatt felerősödnek a liftben, metróban, vagy más közlekedési eszközön, a bezártság miatt jelentkező félelmek, Lachesist lehet szedni reggelente. Ha éppen ellenkezőleg: nagy terektől, az ott levő tömegtől tart a kismama, szedjen Moschust, mielőtt elindulna otthonról, vagy akár a tünetek jelentkezésekor, a helyszínen is. Ha tériszonnyal küzd, az Argentum nitricum segít, ha pedig tömegiszonya van, Aconitumra lesz szüksége.

Félelem a szüléstől

Ha a kismamánál nehezen fékezhető pánikroham jelentkezik, mert fél a szüléstől, ám a pánikroham oldódása után feltűnő bőbeszédűség tapasztalható, Cimicifuga javasolható. A Staphysagria a sértettséggel küzdő nő szere. A szorongás, bűntudat és visszanyomott indulatok miatt emésztési és húgyúti panaszokkal, szívtáji fájdalommal és viszketéses bőrtünetekkel küzd.

A depresszió (ellen)szerei

Ha a szülés után az anya nagyon szeretetteli kapcsolatban van a gyermekével, ám feltűnően sírós, pityergős, és depressziója képzelt szeretethiányból adódik, illetve a tünetei vigasztalásra javulnak, a Pulsatilla javasolható. A Platina az öntudatos és távolságtartó nők szere – azoké, akik büszke, gőgös és kemény személyiségek, aki felülről néznek mindenre. Mindenből és mindenkiből elegük van a depressziós roham során, gyermekükkel szemben kifejezetten elutasítóak, rettegnek, hogy valami rosszat tesznek kisbabájuknak. Ha a szülés utáni hangulatváltozás az anya karriercentrikus személyisége, esetleg a gyerekvállalással járó kötöttségek miatt jelentkezik, a Sepia nevű szert érdemes szedni. Ha az ingerlékenységhez esetenként extrém féltékenykedés, rosszindulatúság és bizalmatlanság, hőhullámokkal felváltva jelentkező hidegrázás tárusl, miközben a nő nem bírja a szoros ruházatot, a levegőtlenséget, a zárt tereket, a Lachesis lehet a megoldás.

Nem mindegy, hogy a tünet milyen formában jelentkezik – más való a bénultság-érzésre, és más az “idegi” hasmenésre. Mindig a tünetből kiindulva válasszunk szert!

Gelsemium: ha a szorongás és félelem remegéssel, bénultsággal, félszegséggel, zsibbadtság érzésével és fejfájással jár.

Ignatia: ha a félelem miatt görcsös tünetek jelentkeznek, azaz például torokból gyomorba, vagy gyomorból torokba tartó összeszorítottság-érzet, amely nyelési és légzési akadályt jelent. Kísérheti görcsös köhögés, gyakori ásítás és feltűnő lehet a hangos sóhajtozás. A tünetek azonban gyorsan mérséklődnek, ha a kismama figyelmét valami olyasmivel sikerül elterelni, ami iránt egyébként is érdeklődik.

Argentum nitricum: ha az anya nagyon nyugtalan, türelmetlen, kapkodó, fél, hogy elkésik valahonnan, és közben folyamatosan beszél. Kísérő panasza a levegőnyelés miatti puffadás-érzet, gyomorfájdalom és hasmenés.

A homeopátiás szerek szedése mellett természetesen gondos megfigyelés szükséges, az esetleges pszichoterápiás kiegészítő kezelés szükségességének megítélése miatt.

Dr. Lengyel Boglárka

Hozzászólások